Αϊτή: Να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη δολοφονία του προέδρου της χώρας

Αϊτή: Να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη δολοφονία του προέδρου της χώρας

1' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών ζητεί ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Αϊτής, Κλοντ Ζοζέφ, με αφορμή τη δολοφονία του προέδρου της χώρας, Ζοβενέλ Μοΐζ.

Σε ανακοίνωσή του ο Ζοζέφ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διεξάγει έρευνες για τους δράστες της δολοφονίας και τον ΟΗΕ να συνδράμει την κατάσταση. Παράλληλα, ζήτησε από τον λαό της Αϊτής να διατηρήσει την ψυχραιμία του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανέφερε πως η κατάσταση στο νησιωτικό κράτος της Καραϊβικής είναι πολύ ανησυχητική και τόνισε πως χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία για αυτό το περιστατικό.

Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Αΐτης δολοφονήθηκε στην ιδιωτική του κατοικία και όπως ανακοίνωσε η προεδρία της χώρας, η σύζυγος του 53χρονου προέδρου τραυματίστηκε κατά την επίθεση, η οποία σημειώθηκε περίπου στη 1 π.μ. τοπική ώρα.

Η δολοφονία διαπράχθηκε από ομάδα κομάντο με «ξένα στοιχεία», μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων AFP, επικαλούμενο τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο οποίος έκανε λόγο για «απάνθρωπη και βάρβαρη ενέργεια».

Η επίθεση στην κατοικία του προέδρου πραγματοποιήθηκε εν μέσω ενός αυξανόμενου κύματος βίας στο φτωχό κράτος της Καραϊβικής.

Ο Μοΐζ βρέθηκε αντιμέτωπος με έντονες διαμαρτυρίες από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος το 2017, με την αντιπολίτευση να τον κατηγορεί φέτος ότι επιδιώκει να εγκαθιδρύσει μια δικτατορία, καθώς και ότι γίνεται πιο αυταρχικός, κατηγορίες που ο ίδιος είχε αρνηθεί.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, DW

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή