Αϊτή: Φόβοι για ανεξέλεγκτο χάος

Αϊτή: Φόβοι για ανεξέλεγκτο χάος

Δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του ο πρόεδρος της χώρας, Ζοβενέλ Μοΐζ

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ. Εντονη ανησυχία για το μέλλον της Αϊτής, μιας από τις πιο φτωχές χώρες του κόσμου, που βιώνει εδώ και χρόνια συνθήκες ακραίων κοινωνικών εντάσεων και πολιτικής βίας, προκάλεσε σε διεθνή κλίμακα η δολοφονία του προέδρου της. Ο Ζοβενέλ Μοΐζ δολοφονήθηκε γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα στην ιδιωτική του κατοικία από ομάδα ενόπλων, ενώ τραυμάτισαν σοβαρά και τη σύζυγό του.

Μιλώντας σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ο πρωθυπουργός Κλοντ Ζοζέφ δήλωσε ότι η φονική επίθεση πραγματοποιήθηκε από «ένοπλη ομάδα κομάντος», που περιελάμβανε, πιθανώς, ξένα άτομα. «Περίπου στη 1 το πρωί, τη νύχτα της Τρίτης 6 προς Τετάρτη 7 Ιουλίου, ομάδα αγνώστων ατόμων, συμπεριλαμβανομένων μερικών που μιλούσαν ισπανικά και αγγλικά, επιτέθηκαν στην ιδιωτική κατοικία του προέδρου και τραυμάτισαν θανάσιμα τον αρχηγό του κράτους». Καταδικάζοντας «αυτή την απεχθή, απάνθρωπη και βάρβαρη πράξη», ο Ζοζέφ προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αϊτινούς, λέγοντας ότι η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα παραμένει σταθερή. Λίγες ώρες αργότερα, όμως, κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι.

Οι ΗΠΑ αξιολογούν και συλλέγουν πληροφορίες για την «τραγική επίθεση», δήλωσε ο Λευκός Οίκος, ενώ η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε ότι θα κλείσει την Τετάρτη, εξαιτίας επιδείνωσης της ασφάλειας στην Αϊτή. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τη «φρικτή δολοφονία» και έστειλε ευχές για ανάρρωση της Πρώτης Κυρίας, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, καθώς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για μια σταθερή και ασφαλή Αϊτή». 

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υπογράμμισε ότι η δολοφονία του Μοΐζ είναι μια «αποτρόπαια πράξη» και έκανε έκκληση για ηρεμία στο έθνος της Καραϊβικής. H Δομινικανή Δημοκρατία ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορα που μοιράζεται με την Αϊτή στο νησί Ισπανιόλα, ενώ ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε κάλεσε τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών να στείλει επείγουσα αποστολή στην Αϊτή για την «προστασία της δημοκρατίας». 

Η δολοφονία του Αϊτινού προέδρου είναι πιθανό να βυθίσει τη φτωχότερη χώρα του δυτικού ημισφαίριου σε περαιτέρω αναταραχές, ύστερα από αρκετά χρόνια πολιτικών αναταραχών και βίας. Η θητεία του Μοΐζ χαρακτηριζόταν από ένταση της πολιτικής αστάθειας, κατηγορίες της αντιπολίτευσης για διαφθορά και μια μακροχρόνια διαμάχη σχετικά με τη λήξη της θητείας του. Υπήρξαν πολλές περίοδοι διαμαρτυριών και εξεγέρσεων στους δρόμους, ενώ αυξήθηκε κατακόρυφα η βία των συμμοριών, μερικές από τις οποίες συνδέονταν με πολιτικά κόμματα της χώρας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή