Με κυρώσεις απειλεί την Ουγγαρία η Κομισιόν

Με κυρώσεις απειλεί την Ουγγαρία η Κομισιόν

Επονείδιστο χαρακτήρισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τον επίμαχο νόμο περί «ομοφυλοφιλικής προπαγάνδας»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Με προσφυγή κατά της Ουγγαρίας απείλησε χθες τη Βουδαπέστη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εφόσον η κυβέρνηση του λαϊκιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν δεν αναστείλει την ισχύ νόμου που επιβάλλει διακρίσεις κατά των ομοφυλόφιλων ατόμων. Η κ. Φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε επονείδιστο το νομοθέτημα που ψηφίσθηκε από το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας στις 15 Ιουνίου και απαγορεύει την προβολή ομοφυλοφιλικού περιεχομένου σε ανηλίκους. Ο νόμος πρόκειται να τεθεί σε ισχύ σήμερα. «Εάν η Ουγγαρία δεν αλλάξει στάση, η Κομισιόν θα αξιοποιήσει τις αρμοδιότητές της ως εγγυήτρια των συμφωνιών», είπε η πρόεδρος ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Οι Βρυξέλλες μπορούν να καταθέσουν προσφυγή κατά της Ουγγαρίας για παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε επιβολή οικονομικών κυρώσεων, εφόσον η Βουδαπέστη καταδικαστεί από το δικαστήριο της Ε.Ε. Η Κομισιόν είχε προειδοποιήσει επισήμως τον Ιούνιο τις ουγγρικές Αρχές, εκφράζοντας τις «νομικές ανησυχίες της» γύρω από τη φρασεολογία του επίμαχου νομοσχεδίου.

Στην αρχική μορφή του, ο νόμος αφορούσε τα μέτρα προστασίας των ανηλίκων κατά των παιδεραστών. Την τελευταία στιγμή, όμως, βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος Φιντέζ του Ορμπαν συμπεριέλαβαν τροπολογία που απαγορεύει την προώθηση κάθε «ομοφυλοφιλικού ή τρανσέξουαλ υλικού» σε ανηλίκους. «Μόνος στόχος μας είναι η προστασία των παιδιών. Η σεξουαλική κατεύθυνση είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των γονέων. Πρέπει να απαγορεύσουμε τις οργανώσεις που προβαίνουν σε προπαγάνδα υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, διεμφυλικοί, κουίρ και ιντερσέξ) στα σχολεία», είπε ο βουλευτής του Φιντέζ, Ιστβαν Χόλικ.

Μεταξύ των στόχων του κυβερνώντος κόμματος συγκαταλέγεται η οργάνωση Λαμπρίζ, που μάχεται υπέρ των δικαιωμάτων των λεσβιών. Το περασμένο φθινόπωρο η οργάνωση εξέδωσε παιδικό βιβλίο εμπνευσμένο από τα παραδοσιακά παραμύθια του Σαρλ Περό και των αδελφών Γκριμ. Σε αυτό, η Σταχτοπούτα είναι νεαρό γκέι αγόρι που ανήκει στη μειονότητα των Ρομά και η Χιονάτη είναι αγοροκόριτσο. Το βιβλίο προκάλεσε την οργή της ουγγρικής Ακρας Δεξιάς, με τον πρωθυπουργό να προειδοποιεί τους ομοφυλοφίλους ότι θα έκαναν καλά «να μην ξεπεράσουν κάποια όρια» και «να αφήσουν ήσυχα τα παιδιά μας». Υπό την καθοδήγηση του Φιντέζ, η Ουγγαρία απαγόρευσε ήδη την αλλαγή φύλου με ληξιαρχική πράξη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή