Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Νέα Υόρκη

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη Νέα Υόρκη

Αφορμή οι 51 νεκροί από πυροβολισμούς κατά το τριήμερο της 4ης Ιουλίου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης εξαιτίας της ένοπλης βίας έθεσε την Τρίτη την πολιτεία της Νέας Υόρκης ο κυβερνήτης Αντριου Κουόμο.

Η πρωτοβουλία του κυβερνήτη επιτρέπει στις αρχές να ενισχύσουν την αστυνομική παρουσία σε περιοχές όπου τα περιστατικά ένοπλης βίας σημειώνουν αύξηση και να εστιάσει τις προσπάθειες των κοινωνικών υπηρεσιών σε ζώνες υψηλής εγκληματικότητας. Το γραφείο του δημοκρατικού κυβερνήτη στο Ολμπανι ανακοίνωσε επίσης τη θεσμοθέτηση νέας υπηρεσίας πρόληψης της ένοπλης εγκληματικότητας.

«Το μέλλον της πολιτείας μας εξαρτάται από την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε την ένοπλη βία, η οποία πλήττει κατά προτεραιότητα τις μειονοτικές κοινότητες. Στην πολιτεία όπου ζούμε οφείλουμε όταν διαπιστώνουμε μια αδικία να μην αποστρέφουμε το βλέμμα, αλλά να την αντιμετωπίζουμε», είπε ο Κουόμο μιλώντας στη Νομική σχολή του Πανεπιστημίου Τζον Τζέι, του Μανχάταν. Η ανακοίνωση συνοδεύεται από κονδύλια ύψους 139 εκατ. δολαρίων για σειρά πρωτοβουλιών. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε πρόσφατα σε εκπόνηση εθνικής στρατηγικής καταπολέμησης της βίας με στόχο τον περιορισμό των εγκλημάτων με χρήση πυροβόλων όπλων. Στη Νέα Υόρκη ο αριθμός επιθέσεων με όπλα αυξήθηκε κατά 40% το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Ο Κουόμο ανέφερε ότι περισσότεροι σκοτώθηκαν από πυρά όπλων κατά τη διάρκεια του τριημέρου της εθνικής επετείου της 4ης Ιουλίου από όσους πέθαναν από COVID (51 νεκροί από πυροβόλα έναντι 13 από κορωνοϊό). 

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται στη μεγαλούπολη της Νέας Υόρκης, καθώς πλήττει και μικρότερες κωμοπόλεις της πολιτείας. Το Ρότσεστερ κατέγραψε φέτος 38 δολοφονίες, τον μεγαλύτερο αριθμό μετά το 1993. Σε εθνικό επίπεδο, οι ανθρωποκτονίες έχουν σημειώσει αύξηση της τάξης του 18% σε σύγκριση με πέρυσι στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ. Η μεγάλη αύξηση της χρήσης πυροβόλων όπλων σημειώνεται την ώρα που άλλα εγκλήματα, όπως οι βιασμοί, οι ληστείες και οι διακεκριμένες κλοπές, σημειώνουν ραγδαία μείωση.

Ο Κουόμο είπε ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου στην πηγή του, με παρεμβάσεις σε ζώνες έντονης ένοπλης βίας, όπου οι πολιτειακές υπηρεσίες θα προσφέρουν εργασιακές ευκαιρίες και οικονομική στήριξη μικρών επιχειρήσεων. «Γνωρίζετε τι προκαλεί την ένοπλη βία και τι χρειάζεται να κάνουμε για να τη σταματήσουμε», είπε. Σε χάρτες που εμφάνισε στους δημοσιογράφους, ο κυβερνήτης επεσήμανε ότι τα περισσότερα εγκλήματα με όπλα σημειώνονται σε περιορισμένες ζώνες των πόλεων της Νέας Υόρκης. Οι στατιστικές των υπηρεσιών του Ολμπανι δείχνουν, μάλιστα, ότι 4.000 νέοι ηλικίας 18 – 24 ετών ευθύνονται για το 49% των περιστατικών χρήσης όπλων στην πολιτεία. 

Τελικός στόχος του Κουόμο είναι η αποκατάσταση της τρωθείσας σχέσης μεταξύ αστυνομίας και πολιτών, στον απόηχο των περιστατικών αστυνομικής βίας με θύματα Αφροαμερικανούς και μέλη μειονοτήτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή