Νέα Υόρκη: Στον Eρικ Aνταμς το χρίσμα των Δημοκρατικών

Νέα Υόρκη: Στον Eρικ Aνταμς το χρίσμα των Δημοκρατικών

Ο πρώην αστυνομικός επικράτησε στις προκριματικές εκλογές του κόμματος για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νικητής της μάχης για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης αναδείχθηκε χθες ο Ερικ Ανταμς, ο αντισυμβατικός αρχηγός της αστυνομίας της πόλης και πρώην επικεφαλής του δήμου του Μπρούκλιν, ο οποίος, έχοντας βιώσει ακραία φτώχεια, φιλοδοξεί να γίνει ο δεύτερος Αφροαμερικανός δημοτικός άρχοντας της οικονομικής καρδιάς των ΗΠΑ.  

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η επικείμενη εκλογική αναμέτρηση στη Νέα Υόρκη είναι η σημαντικότερη των τελευταίων δεκαετιών και ο νικητής της θα κληθεί να θέσει την αμερικανική μητρόπολη σε πορεία ανάκαμψης, τόσο από την οικονομική καταστροφή της πανδημίας όσο και από τα φυλετικά και κοινωνικοοικονομικά ρήγματα που αυτή ενίσχυσε. 

Ο Ανταμς, ο οποίος αυτοπροσδιορίζεται ως υποψήφιος της εργατικής τάξης, κέρδισε εύκολα τις καρδιές και τις ψήφους Αφροαμερικανών και ισπανόφωνων, καταλήγοντας πρώτος σε ψήφους σε όλους τους δήμους της Νέας Υόρκης, εκτός του Μανχάταν. Ωστόσο, κατάφερε να προσελκύσει και πολλούς λευκούς ψηφοφόρους με πιο μετριοπαθείς πολιτικές θέσεις και χωρίς τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για την ίδια πληθυσμιακή ομάδα που φαίνεται ότι εξασφάλισε στον πρόεδρο Μπάιντεν το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών τη χρονιά που πέρασε. Παρότι απομένουν ακόμα χιλιάδες ψήφοι προς καταμέτρηση, το εκλογικό επιτελείο του Ανταμς υποστηρίζει ότι δεν επαρκούν για να τον κλονίσουν από την πρώτη θέση. 

Η νίκη του Ανταμς ισοδυναμεί με μομφή κατά της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος, η οποία αναζήτησε παντοιοτρόπως τον περιορισμό της αστυνομικής ισχύος. Ο προεκλογικός αγώνας για την ανάδειξη του δημοτικού άρχοντα της αμερικανικής μητρόπολης, άλλωστε, υπήρξε μια κρίσιμη δοκιμή της προσέγγισης των Δημοκρατικών σε θέματα όπως η εγκληματικότητα και το νέο κύμα ένοπλων επιθέσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή