Ανησυχία Μπάιντεν για τους Ρώσους χάκερ

Ανησυχία Μπάιντεν για τους Ρώσους χάκερ

Διαψεύδει το Κρεμλίνο ότι βρίσκεται πίσω από τις επιθέσεις μέσω Διαδικτύου

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις εβδομάδες μετά τη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη, οι ΗΠΑ γίνονται στόχος επανειλημμένων επιθέσεων μέσω Διαδικτύου, οι οποίες αποδίδονται σε Ρώσους χάκερ. Σύμφωνα με τους New York Times, οι κυβερνοεπιθέσεις θέτουν σε δοκιμασία την πολιτική του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος κατά τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του είχε χαράξει τις κόκκινες γραμμές του Λευκού Οίκου, παραδίδοντας κατάλογο με 16 ευαίσθητες αμερικανικές υποδομές και προειδοποιώντας ότι αν υποστούν πλήγμα, τότε θα υπάρξουν αυστηρά αντίποινα κατά της Ρωσίας.

Οπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ένας από τους παρόχους της, η εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Synnex, υπέστη επίθεση χάκερ, οι οποίοι ωστόσο απέτυχαν να διεισδύσουν σε ευαίσθητα δεδομένα. Πηγές των ανακριτικών αρχών, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, ανέφεραν ότι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η διαδικτυακή επίθεση οργανώθηκε από τη ρωσική υπηρεσία εξωτερικής κατασκοπείας SVR, η οποία έχει ενοχοποιηθεί από τους Αμερικανούς και για προηγούμενη επίθεση κατά του Δημοκρατικού Κόμματος. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι το ρωσικό κράτος δεν εμπλέκεται με κανέναν τρόπο στο συμβάν, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από όσα σχετικά γράφονται στα μέσα ενημέρωσης είναι ψεύδη. 

Η πειρατεία εις βάρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος συνέπεσε με μια άλλη υπόθεση κυβερνοπειρατείας με ρωσικό άρωμα. Την Κυριακή, μια ρωσικής προέλευσης οργάνωση εγκληματιών του Διαδικτύου, ονόματι REvil, ανέλαβε την ευθύνη για επιθέσεις με στόχο την απόσπαση λύτρων που έπληξαν 800-1.500 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Χθες επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Αίθουσα Διαχείρισης Κρίσεων του Λευκού Οίκου, υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν και την παρουσία της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις, «για να συζητηθεί η συνολική στρατηγική της κυβέρνησης προς αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων».

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε χθες ότι παρακολουθεί προσεκτικά ένα ισπανικό πλοίο που εισήλθε στη Μαύρη Θάλασσα για να συμμετάσχει στις ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις «Θαλάσσια Αύρα 2021», ενώ νωρίτερα δύο ρωσικά μαχητικά αεροπλάνα Sukhoi Su-30 αναχαίτισαν αναγνωριστικό αεροπλάνο Boeing P-8 Poseidon.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή