Ωρα με την ώρα ενισχύει τον θανατηφόρο εναγκαλισμό της παγκόσμιας κοινότητας η μετάλλαξη «Δέλτα». Μοναδικό εμπόδιο στην ιλιγγιώδη διασπορά της είναι οι εμβολιασμοί, για τα κράτη που διαθέτουν αυτή την πολυτέλεια. Ωστόσο, στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, οι εμβολιαστικοί ρυθμοί επιβραδύνονται, εν μέρει εξαιτίας της θερινής ραστώνης, τη στιγμή που Αυστραλοί ειδικοί προειδοποιούν ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος πλήττει βαρύτερα τους νεότερους σε ηλικία. Ατομα κάτω των 55 ετών αποτελούν την πλειονότητα των εισαγωγών COVID στα νοσοκομεία του Σίδνεϊ, στο οποίο επιβλήθηκε lockdown. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Νέας Νότιας Ουαλλίας, η μείωση της ηλικίας των νοσηλευομένων με COVID «πρέπει επιτέλους να διαλύσει τον μύθο ότι ο κορωνοϊός είναι πρόβλημα των ηλικιωμένων. Οι νέοι οφείλουν να ξυπνήσουν στην πραγματικότητα».
Στην Ε.Ε. έχει εμβολιαστεί πλήρως το 47% των ενηλίκων, ποσοστό που πόρρω απέχει από το απαιτούμενο 70% (τουλάχιστον) για την ανάπτυξη συλλογικής ανοσίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ανακοινώνοντας το βράδυ της Τρίτης ότι 160 εκατομμύρια Αμερικανοί ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους, κάλεσε όσους δεν το έχουν κάνει ακόμα, να σπεύσουν. «Εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί και για αυτό οι κοινότητές τους κινδυνεύουν, όπως και οι φίλοι τους, οι οικείοι τους, τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Η ανησυχία μας για αυτούς ενισχύεται εξαιτίας της μετάλλαξης “Δέλτα”», κατέληξε ο Αμερικανός πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει ακόμα και «πόρτα πόρτα» να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν. Δεν απέκλεισε, μάλιστα, τα εμβόλια να χορηγούνται και στα ιδιωτικά ιατρεία και αν είναι δυνατόν στους εργασιακούς χώρους, αλλά και με κινητές μονάδες σε φεστιβάλ, εκδηλώσεις και τόπους λατρείας.
Στη Γαλλία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ προειδοποίησε για τον υπαρκτό κίνδυνο τέταρτου πανδημικού κύματος εξαιτίας της «Δέλτα», που ήδη προκαλεί το 40% των νέων κρουσμάτων, απευθύνοντας έκκληση στους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Ανησυχία
Στη Βρετανία, η άρση κάθε περιοριστικού μέτρου τη 19η Ιουλίου γεννά ανησυχία στους επιστήμονες, που προειδοποιούν ότι η ανεξέλεγκτη διασπορά της «Δέλτα» δεν αποκλείεται να πυροδοτήσει την εμφάνιση ενός μεταλλαγμένου στελέχους ανθεκτικού στα εμβόλια. Σημειώνεται ότι χθες το Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε 32.548 νέα κρούσματα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που οι νέες ημερήσιες λοιμώξεις ξεπερνούν τις 30.000 από τον Ιανουάριο. Στο πλαίσιο της «Ημέρας της Ελευθερίας» αναμένεται να ανακοινωθεί επίσης ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν θα υποχρεώνονται σε καραντίνα μετά την επιστροφή τους από «πορτοκαλί» χώρες, όπως είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, η Ιταλία κ.ο.κ. Ρεκόρ νέων λοιμώξεων κατέγραψε και το Ισραήλ, με 521 νέα κρούσματα την Τρίτη, τα περισσότερα από τις 30 Μαρτίου. Ταυτόχρονα έχουν αυξηθεί σε επίπεδα Μαρτίου και οι νοσηλείες.
Ενώ εξαπλώνεται η μετάλλαξη «Δελτα», ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε χθες ανησυχία για την εμφάνιση της μετάλλαξης «Λάμδα», που διασπείρεται στη Λατινική Αμερική και φαίνεται να έχει σημαντική ανθεκτικότητα στα εμβόλια. Οπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ, η αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα δεν ακολουθείται από αύξηση θανάτων, καθώς καταγράφηκαν 2,6 εκατ. κρούσματα και 54.000 θάνατοι, δηλαδή η χαμηλότερη θνητότητα από τον περασμένο Οκτώβριο. Η εικόνα, ωστόσο, δεν αντικατοπτρίζει την πλήρη αλήθεια, αφού π.χ. στην Αφρική οι νεκροί αυξήθηκαν κατά 23% την εβδομάδα που πέρασε.
Στο στόχαστρο της «Δέλτα» βρίσκεται η Νοτιοανατολική Ασία. Η Ινδονησία ανακοίνωσε χθες ρεκόρ ημερήσιων θανάτων και κρουσμάτων (1.040 και 34.379, αντιστοίχως), ενώ η έλλειψη οξυγόνου προκαλεί την κατάρρευση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Η Καμπότζη, επίσης, που είχε βγήκε αλώβητη από την πρώτη πανδημική χρονιά, σήμερα μετρά πάνω από 1.000 νέες λοιμώξεις την ημέρα. Στο Βιετνάμ, η «Δέλτα» κάνει θραύση και η πόλη Χο Τσι Μιν τέθηκε σε αυστηρό lockdown για δύο εβδομάδες. Τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα ακινητοποιηθούν, ενώ οι κάτοικοι κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους και να μην εξέρχονται αν δεν είναι απολύτως αναγκαίο και βεβαίως να μην συναντιούνται με άλλους.
Τέλος, ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής της ομάδας εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, ζήτησε από τις κυβερνήσεις να επιδείξουν μέγιστη προσοχή στη χαλάρωση των μέτρων προκειμένου «να μη χαθεί ό,τι κερδήθηκε».