Αϊτή: Υπό κλοιό οι δολοφόνοι του Μοΐζ

Αϊτή: Υπό κλοιό οι δολοφόνοι του Μοΐζ

Πολιτικό θρίλερ στην Αϊτή μετά την «επαγγελματική» εκτέλεση του προέδρου

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ημέρα μετά την εκτέλεση του προέδρου της Αϊτής, Ζοβενέλ Μοΐζ, μέσα στο σπίτι του, οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν εγκλωβιστεί σε παρατεταμένη ένοπλη σύγκρουση με τους δολοφόνους του σε υψώματα της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς, ενώ γιγαντώνονται οι φόβοι για το μέλλον της χώρας, η οποία μαστίζεται καιρό τώρα από τη φτώχεια, την πολιτική αστάθεια και την ασύδοτη δράση ένοπλων συμμοριών.

Οπως ανακοίνωσαν οι αρχές, τέσσερις από τους δράστες σκοτώθηκαν κατά τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις και έξι άτομα συνελήφθησαν, εκ των οποίων δύο Αμερικανοί υπήκοοι, ενώ τρεις αστυνομικοί που κρατούνταν όμηροι απελευθερώθηκαν. Ο γενικός διευθυντής της αστυνομίας, Λεόν Σαρλ, ανέφερε ότι οι δράστες ήταν «μισθοφόροι», έχουν περικυκλωθεί από τους άνδρες του και «είτε θα σκοτωθούν είτε θα συλληφθούν». Προηγουμένως, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Κλοντ Ζοζέφ είχε αναφέρει ότι επρόκειτο περί «ξένων, που μιλούσαν αγγλικά και ισπανικά». Ουδείς αξιωματούχος έδωσε κάποια πληροφορία για την ταυτότητα ή τα κίνητρα των δολοφόνων του Μοΐζ.

Τα ερωτήματα επιτείνονται από την ασάφεια και τις αντιφατικές δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων, καθώς ο υπουργός Επικοινωνιών είχε αναφέρει ότι μεταξύ των δραστών συγκαταλέγονταν και πολίτες της Αϊτής. Από την πλευρά του, ο Μποξί Εντμόν, πρεσβευτής της χώρας στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι ένοπλοι ήταν «επαγγελματίες» που παρίσταναν τα μέλη της αμερικανικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας δίωξης ναρκωτικών, DEA. Την εκδοχή αυτή στηρίζει και βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα και εμφανίζει βαριά οπλισμένους μαυροφορεμένους άνδρες να ετοιμάζονται να εισέλθουν στην προεδρική κατοικία του Μοΐζ, φωνάζοντας στα αγγλικά «DEA! Επιχείρηση! Ολοι κάτω!». Πάντως, ο Εντμόν απέκλεισε κάθε πιθανότητα οι δράστες να ήταν όντως άνδρες της DEA. 

Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης της Αϊτής, τα οποία επικαλούνται τον δικαστή που έχει αναλάβει την έρευνα για την πολύκροτη δολοφονία, το πτώμα του προέδρου βρέθηκε με τραύματα από τουλάχιστον 12 σφαίρες. Η σύζυγός του, Μαρτέν Μοΐζ, η οποία τραυματίστηκε βαριά στη διάρκεια της επίθεσης, διακομίσθηκε αεροπορικώς στο Μαϊάμι και οι γιατροί θεωρούν ότι έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο.

Στα τέσσερα χρόνια της θητείας του, ο Μοΐζ, επιχειρηματίας με φυτείες μπανάνας αλλά με ελάχιστη πολιτική πείρα, είχε αλλάξει έξι πρωθυπουργούς και κυβερνούσε με διατάγματα από τον Ιανουάριο του 2020, χωρίς κοινοβούλιο, με την αντιπολίτευση να τον θεωρεί παράνομο σφετεριστή της εξουσίας. Μία ημέρα προτού δολοφονηθεί είχε διορίσει ως έβδομο πρωθυπουργό του τον Αριέλ Ανρί, ο οποίος όμως δεν πρόλαβε να ορκιστεί, αλλά θεωρεί ότι πρέπει να του παραδοθεί η εξουσία για να οδηγήσει αυτός τη χώρα σε εκλογές. Με τον αμφισβητούμενο υπηρεσιακό πρωθυπουργό Κλοντ Ζοζέφ να έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης επί τουλάχιστον 15 ημέρες, η Αϊτή βρίσκεται μπροστά σε ένα απειλητικό κενό εξουσίας, που ενισχύει τους φόβους για ανεξέλεγκτες εκρήξεις. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τις αϊτινές αρχές να διεξαγάγουν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές σύμφωνα με το υπάρχον χρονοδιάγραμμα, στις 26 Σεπτεμβρίου, με τον δεύτερο γύρο να διεξάγεται στις 21 Νοεμβρίου. Στο μεταξύ, χθες αναμενόταν να συνεδριάσει κεκλεισμένων των θυρών το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή