Νότια Αφρική: Παραδόθηκε στην αστυνομία ο Ζούμα

Νότια Αφρική: Παραδόθηκε στην αστυνομία ο Ζούμα

Ο τέως πρόεδρος της Νότιας Αφρικής θα εκτίσει ποινή φυλάκισης επειδή αρνήθηκε να καταθέσει στο πλαίσιο έρευνας για κρούσματα διαφθοράς

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡAIΤΩΡΙΑ. Στην αστυνομία παραδόθηκε χθες ο τέως πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Τζέικομπ Ζούμα, προκειμένου να εκτίσει ποινή φυλάκισης 15 μηνών. Λίγα λεπτά πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που του είχε δώσει η Δικαιοσύνη και πριν συλληφθεί βίαια από την αστυνομία, ο τέως πρόεδρος εγκατέλειψε την κατοικία του στην κωμόπολη Κάντλα για να παραδοθεί. Το συνταγματικό δικαστήριο της χώρας έχει καταδικάσει τον Ζούμα σε 15 μήνες φυλάκιση για προσβολή της έδρας.

«Ο πρόεδρος Ζούμα αποφάσισε να συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση για τη φυλάκισή του. Βρίσκεται τώρα καθ’ οδόν προς σωφρονιστικό κατάστημα της επαρχίας Κουαζούλου Νατάλ για να παραδοθεί», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter το ίδρυμα Ζούμα. Λίγα λεπτά αργότερα, εκπρόσωπος της νοτιοαφρικανικής αστυνομίας επιβεβαίωνε ότι ο Ζούμα βρισκόταν υπό κράτηση.

Η απόφαση του τέως προέδρου να υπακούσει στη δικαστική απόφαση ελήφθη ύστερα από μία εβδομάδα αβεβαιότητας και όξυνσης της έντασης γύρω από τη φυλάκισή του. Ο Ζούμα καταδικάστηκε σε 15 μηνών φυλάκιση μετά την άρνησή του να καταθέσει ενώπιον δικαστικής επιτροπής που ερευνά τις καταγγελίες για εκτεταμένη διαφθορά κατά τη διάρκεια της θητείας του, μεταξύ 2009 και 2018. Η δικαστική έρευνα έχει φέρει στο φως αποδείξεις για τις οικονομικές σχέσεις που διατηρούσε ο Ζούμα με τους δισεκατομμυριούχους αδελφούς Γκούπτα, οι οποίοι επηρέαζαν το υπουργικό συμβούλιο, εξασφαλίζοντας σημαντικά κρατικά συμβόλαια.

Η ένταση έχει οξυνθεί στην επαρχία του Κουαζούλου Νατάλ με αφορμή την καταδίκη του Ζούμα, με εκατοντάδες οπαδούς του να συγκεντρώνονται έξω από την κατοικία του το Σαββατοκύριακο για να του εκφράσουν τη συμπαράστασή τους και να εμποδίσουν ενδεχόμενη αστυνομική επιχείρηση για τη σύλληψή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή