Σφυροκόπημα κατά Αμερικανών σε Συρία, Ιράκ

Σφυροκόπημα κατά Αμερικανών σε Συρία, Ιράκ

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΓΔΑΤΗ. Τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και στη Συρία δέχθηκαν τρεις επιθέσεις με ρουκέτες και drones την Τετάρτη, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 14 πυραύλων που έπληξαν την ιρακινή αεροπορική βάση στο Ανμπαρ, όπου φιλοξενούνται οι αμερικανικές δυνάμεις, τραυματίζοντας ελαφρά δύο υπαλλήλους του στρατιωτικού προσωπικού. Οι επιθέσεις αυτές φαίνεται να είναι συντονισμένες και σημειώθηκαν οκτώ ημέρες μετά τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία και στο Ιράκ, εναντίον εγκαταστάσεων της συμμαχίας φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων Χασντ αλ Σάαμπι. 

Η σιιτική μαχητική ομάδα «Εκδίκηση της ταξιαρχίας του αλ-Μουχάντις» ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης και ορκίστηκε να νικήσει τη «βάναυση κατοχή», σύμφωνα με την αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Site. Η μαχητική ομάδα πήρε το όνομά της από τον Αμπου Μαχντί αλ-Μουχάντις της Χασντ αλ Σάαμπι του Ιράκ, ο οποίος σκοτώθηκε σε αμερικανική επίθεση με drones στις αρχές του 2020, μαζί με τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί. Παράλληλα, στη Βαγδάτη, δύο ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στο εσωτερικό της πράσινης ζώνης της ιρακινής πρωτεύουσας. Τα αμερικανικά αντιπυραυλικά συστήματα εξουδετέρωσαν τη μία, ενώ το δεύτερο βλήμα έπεσε κοντά στην περίμετρο της πράσινης ζώνης.

Στα συριακά εδάφη, οι συριακές δημοκρατικές δυνάμεις (SDF), με κορμό τους Κούρδους μαχητές, δήλωσαν ότι απέκρουσαν επιθέσεις με drones κοντά στη βάση του πετρελαϊκού πεδίου Ομάρ, στα ανατολικά της χώρας. «Οι δυνάμεις μας της πρώτης γραμμής εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και των δυνάμεων συνασπισμού στην περιοχή του πετρελαϊκού πεδίου Ομάρ αντιμετώπισαν επιθέσεις με drones» ανακοίνωσε η SDF, σημειώνοντας ότι δεν προκλήθηκαν ζημιές από την επίθεση. 

Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα δήλωσε ότι οι φιλοϊρανικές πολιτοφυλακές εκτόξευσαν, πιθανώς, τα drones από μια αγροτική περιοχή έξω από την πόλη Αλ-Μαγιαντίν, νοτιοδυτικά του Ομάρ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή