«Καταρρέει» το σύστημα υγείας της Τυνησίας – Κλείνει τα σύνορα η Λιβύη

«Καταρρέει» το σύστημα υγείας της Τυνησίας – Κλείνει τα σύνορα η Λιβύη

Η υγειονομική κατάσταση είναι πλέον «καταστροφική» στην Τυνησία τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, προειδοποιώντας ότι το σύστημα υγείας «καταρρέει»

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υγειονομική κατάσταση είναι πλέον «καταστροφική» στην Τυνησία, η οποία καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες αλλεπάλληλα ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό, τόνισε η εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, προειδοποιώντας ότι το σύστημα υγείας «καταρρέει».

«Η τρέχουσα υγειονομική κατάσταση είναι καταστροφική (…) Ο αριθμός των κρουσμάτων καταγράφει τεράστια αύξηση. Το σύστημα υγείας δυστυχώς καταρρέει», παραδέχθηκε η Νίσαφ Μπεν Αλάγια στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε σε τυνησιακό ραδιοφωνικό σταθμό την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την κυρία Μπεν Αλάγια, είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι ή η απαραίτητη ποσότητα οξυγόνου στα νοσοκομεία. «Αν δεν ενώσουμε τις προσπάθειές μας, η καταστροφή θα επιδεινωθεί», προειδοποίησε.

Τα νοσοκομεία στην Τυνησία έχουν βρεθεί αντιμέτωπα εδώ και δύο εβδομάδες με τρομακτικές ροές ασθενών στο τρέχον κύμα εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού.

Την Τρίτη στη χώρα καταγράφηκαν 9.823 κρούσματα του SARS-CoV-2 και 134 θανάτους εξαιτίας της COVID-19, αριθμούς άνευ προηγουμένου. Χθες Πέμπτη, ανακοινώθηκαν 8.315 κρούσματα και άλλοι 126 θάνατοι. Συνολικά, η χώρα των 12 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει 15.861 θανάτους και 473.229 μολύνσεις.

Στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν φωτογραφίες και βίντεο που εικονίζουν ασθενείς αφημένους ακόμα και στα πατώματα σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας και σε φτωχές περιοχές όπως η Καϊρουάν (κεντρικά).

Ούτε τα νοσοκομεία εκστρατείας τα οποία στήθηκαν τους τελευταίους μήνες αρκούν. Το 92% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι κατειλημμένο σε εθνική κλίμακα και στην πρωτεύουσα το 100%, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας, όπως τους μεταφορτώνει στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Για να ανακόψουν την εξάπλωση του ιού, οι αρχές διέταξαν lockdown σε δέκα επαρχίες όπου ο δείκτης επίπτωσης είναι πιο υψηλός, συμπεριλαμβανομένων της Τύνιδας και των προαστίων της.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης συνεχίζει να κινείται με αργό ρυθμό, κατά ειδικούς. Από τους 2 εκατ. ανθρώπους που έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων τους, μόλις οι 608.332 έχουν λάβει και τη δεύτερη, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επίσημα δεδομένα.

Η Λιβύη έκλεισε τα σύνορα με Τυνησία

Η λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας ανακοίνωσε ότι κλείνει τα σύνορα με την Τυνησία εξαιτίας της ανησυχίας για την υγειονομική κατάσταση στη γειτονική της χώρα και την πιθανή εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα του νέου κορωνοϊού στη Λιβύη.

Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της επιδημιολογικής κατάστασης στην Τυνησία και της αύξησης των κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, καθώς και των προειδοποιήσεων του υπουργείου Υγείας για την «κατάρρευση» του συστήματος υγείας, αποφασίστηκε να κλείσουν τα σύνορα από τα μεσάνυχτα τοπική ώρα (στη 01:00 ώρα Ελλάδας) για μία εβδομάδα, εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχάμεντ Χαμούντα.

Οι υπήκοοι της χώρας που βρίσκονται στην τυνησιακή επικράτεια και θέλουν να επιστρέψουν θα μπορούν να απευθύνονται στις λιβυκές προξενικές αρχές, κατά τον ίδιο.

Ο εκπρόσωπος είπε ακόμη πως τα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα κλείσουν προσωρινά, ως την εορτή Έιντ αλ Άντχα, η οποία αρχίζει στη Λιβύη την 20ή Ιουλίου.

Η Λιβύη καταγράφει επίσης αύξηση των κρουσμάτων του SARS-CoV-2 τις τελευταίες ημέρες, με 1.384 να ανακοινώνονται χθες Πέμπτη.

Επισήμως, η χώρα έχει καταγράψει 3.227 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 199.526 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, ωστόσο αρκετοί παρατηρητές θεωρούν πολύ υποτιμημένα τα επίσημα δεδομένα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου ασθενειών, μόλις 413.883 από τους περίπου 6,5 εκατ. κατοίκους της Λιβύης έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19.

Πολλοί Λίβυοι πήγαιναν στην Τυνησία για ιατρική περίθαλψη τα προηγούμενα χρόνια και ο αριθμός τους αυξήθηκε θεαματικά όταν στην πετρελαιοπαραγωγική χώρα επικράτησε χάος τα χρόνια μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι στην εξέγερση με την υποστήριξη του NATO το 2011.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Xinhua, Reuters, AFP

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή