ΚΟΣΜΟΣ

Συνωμοσιολογίας συνέχεια από τον Ερντογάν

Συνωμοσιολογίας συνέχεια από τον Ερντογάν

ΑΓΚΥΡΑ. Επίθεση δέχεται η τουρκική οικονομία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριξε ότι τα κίνητρα της επίθεσης αυτής είναι τα ίδια με εκείνα της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 και των διαδηλώσεων για το πάρκο Γκεζί της Κωνσταντινούπολης, το 2013. «Ενα παιχνίδι παίζεται κατά της Τουρκίας, βασισμένο στο τρίγωνο “συναλλαγματικό απόθεμα, επιτόκια, πληθωρισμός”. Τα ύπουλα κίνητρα πίσω από το πραξικόπημα του Ιουλίου 2016 και οι προσπάθειες χειραγώγησης της οικονομίας προς την κρίση είναι τα ίδια. Οσοι προσπάθησαν να επιτεθούν στην Τουρκία με τρομοκρατικά μέσα απέτυχαν και επέλεξαν τώρα υποχθόνιες μεθόδους», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Επιλέγοντας την οικονομία μας και επηρεάζοντας το εθνικό μας νόμισμα με τις νυχτερινές τους επιχειρήσεις, προκαλώντας αύξηση επιτοκίων και πληθωρισμό, έχουν προσπαθήσει επανειλημμένως να οδηγήσουν τη χώρα μας σε οικονομική κρίση. Ομως, εμείς φέραμε όλο το απόθεμα χρυσού που είχαμε στο εξωτερικό και ενισχύσαμε τα συναλλαγματικά μας αποθέματα. Είχαμε, άλλωστε, ολοκληρώσει τις προετοιμασίες μας για τις επιθέσεις αυτές», συνέχισε.

Στην ομιλία του ενώπιον των τοπικών επιτροπών του κυβερνώντος κόμματος, ο Ερντογάν προσέθεσε: «Αν θυμάστε, ξεκίνησαν με τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί. Θυμηθείτε πόσες ώρες αφιέρωναν τα δυτικά ΜΜΕ στο θέμα και τα χιλιάδες ψεύδη που μετέδιδαν. Μετά, αξιοποίησαν την οργάνωση του Γκιουλέν και αργότερα στράφηκαν στην κουρδική τρομοκρατία του PKK. Το μόνο που θα κάνουμε είναι να σταθούμε στο πλευρό των εθνικών δυνάμεων και να θάψουμε τους τρομοκράτες σε βαθιά φρεάτια με τη βοήθεια της ηρωικής μας αστυνομίας, της χωροφυλακής και του στρατού», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας τη σημασία των εκλογών του 2023 για το μέλλον της χώρας. Εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Τετάρτη το βράδυ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λόιντ Οστιν, με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ, για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αποχώρηση των δυτικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν. Τον περασμένο μήνα, αντιπροσωπεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πενταγώνου είχαν συνάντηση με κυβερνητικά στελέχη στην Αγκυρα, σε μια προσπάθεια να πεισθεί η Τουρκία να αναλάβει εξ ολοκλήρου τη λειτουργία του διεθνούς αερολιμένα Χαμίντ Καρζάι της Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από τη χώρα.