Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τα τέσσερα εμβόλια

Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τα τέσσερα εμβόλια

EMA: Πολύ νωρίς για να αποφασισθεί αν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων των εμβολίων κατά της Covid

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνέστησε την Παρασκευή την προσθήκη της καρδιακής φλεγμονής ως πιθανής παρενέργειας των εμβολίων τύπου mRNA κατά της COVID-19.

Ο ΕΜΑ εντόπισε μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ μιας σπάνιας καρδιακής φλεγμονής με τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

Ως εκ τούτου, η μυοκαρδίτιδα και η περικαρδίτιδα πρέπει να συμπεριληφθούν στις εν δυνάμει πιθανές παρενέργειες των δύο εμβολίων τύπου mRNA.

Αυτού του είδους οι παρενέργειες εμφανίστηκαν κυρίως εντός 14 ημερών από τον εμβολιασμό, συχνότερα μετά τη δεύτερη δόση και σε νεότερους ενήλικες άνδρες, δήλωσε ο EMA.

Το παραπάνω ευθυγραμμίζονται με τα ευρήματα αξιωματούχων υγείας των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα.

Ο ΕΜΑ, επίσης, συμβουλεύει τα άτομα που πάσχουν από το πολύ σπάνιο σύνδρομο διαφυγής τριχοειδών αγγείων να αποφεύγουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson.Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε συμβεί τον Ιούνιο για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, συνιστά την προσθήκη προειδοποίησης για σύνδρομο Guillain-Barre.

Κατά τα λοιπά, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να ορισθεί εάν θα χρειασθεί η χορήγηση περισσότερων των δύο δόσεων που σήμερα απαιτούνται για τα εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19, προσθέτοντας ότι προς το παρόν το ισχύον πρωτόκολλο θεωρείται επαρκές.

Νέες συστάσεις ΕΜΑ για τα τέσσερα εμβόλια-1

Ενισχυτική δόση κατά της Δέλτα

Η Pfizer Inc σχεδιάζει να ζητήσει από τις αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έγκριση για ενισχυτική δόση του εμβολίου της κατά της COVID-19 τον επόμενο μήνα, ανέφερε ο επικεφαλής της επιστημονικής της ομάδας την Πέμπτη, βάσει στοιχείων για μεγαλύτερο κίνδυνο επιμόλυνσης έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό και λόγω της μετάδοσης της μετάλλαξης Δέλτα.

Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας της Pfizer Μίκαελ Ντόλστεν δήλωσε ότι η πρόσφατη καταγεγραμμένη υποχώρηση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου στο Ισραήλ οφείλεται κυρίως σε κρούσματα σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη τόσο των μολύνσεων όσο και της νόσου έπεσε στο 64% τον Ιούνιο.

Ο Ντόλστεν τόνισε πάντως ότι τα στοιχεία από Ισραήλ και Βρετανία υποδεικνύουν ότι ακόμη και με μείωση των αντισωμάτων λόγω της παρόδου σημαντικού διαστήματος από τον εμβολιασμό, το εμβόλιο παραμένει κατά 95% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσησης.

REUTERS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή