Αϊτή: Αποκαλύψεις για τη δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ

Αϊτή: Αποκαλύψεις για τη δολοφονία του Ζοβενέλ Μοΐζ

Κολομβιανοί και Αμερικανοί μεταξύ των εκτελεστών του προέδρου της Αϊτής

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΡΤ-Ο-ΠΡΕΝΣ. Δεκαπέντε Κολομβιανοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων με προϋπηρεσία στις ένοπλες δυνάμεις της Κολομβίας, και δύο Αμερικανοί με καταγωγή από την Αϊτή συνελήφθησαν χθες για τη δολοφονία του προέδρου της νησιωτικής χώρας μέσα στο σπίτι του, το βράδυ της Τρίτης. Οι Αρχές χαρακτηρίζουν τους υπόπτους για τη φονική επιδρομή «επαγγελματίες δολοφόνους» και δηλώνουν ότι αγνοούν ποιος τους έδωσε την εντολή. 
Στο βίντεο των Αρχών, οι 17 συλληφθέντες εμφανίζονται καθισμένοι στο πάτωμα με χειροπέδες, ενώ μπροστά τους βρίσκεται ο οπλισμός τους, ο οποίος κατασχέθηκε. Εντεκα εξ αυτών είχαν συλληφθεί στο εσωτερικό της πρεσβείας της Ταϊβάν, ενώ υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το εάν υπήρξαν νεκροί κατά τις επιχειρήσεις σύλληψής τους. 

Την επομένη της δολοφονίας του προέδρου της Αϊτής Ζοβενέλ Μοΐζ, τα ηνία ανέλαβε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός  Κλοντ Ζοζέφ, ο οποίος κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Παράλληλα, απηύθυνε αίτημα προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για παροχή βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας. Η αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Αϊτή, Ελέν Λα Λιμ, δήλωσε χθες ότι το αίτημα συζητήθηκε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δεν έχει γίνει σαφές αν αυτό αφορά αποστολή νέας ειρηνευτικής δύναμης στη χώρα. Η προηγούμενη αποστολή του ΟΗΕ στην Αϊτή διήρκεσε 15 χρόνια και έληξε το 2019. 

H κυβέρνηση της Κολομβίας συμφώνησε ότι θα συνεργαστεί πλήρως στις έρευνες, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ δεν έγιναν δηλώσεις σχετικές με το γεγονός ότι δύο από τους συλληφθέντες έχουν αμερικανική υπηκοότητα. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, στις καταθέσεις τους οι δύο ισχυρίσθηκαν ότι μετείχαν στην ομάδα ως διερμηνείς και πως στόχος τους ήταν να συλλάβουν τον πρόεδρο, όχι να τον δολοφονήσουν. 

Πάντως, στους δρόμους του Πορτ-ο-Πρενς, που ήδη είναι βυθισμένοι στο χάος εξαιτίας πολέμου συμμοριών, επικρατούν τάσεις αυτοδικίας αναφορικά με τους συλληφθέντες. Τηλεοπτικές εικόνες εμφάνισαν δύο εξ αυτών να προσπαθούν να αμυνθούν περικυκλωμένοι από οργισμένο πλήθος. Τέλος, στα ερωτήματα γύρω από τους εντολείς της επιδρομής στην προεδρική κατοικία προστίθενται και αυτά γύρω από τα κενά στην ασφάλεια του κτιρίου. Το ερώτημα στο οποίο επιχειρούν να απαντήσουν οι Αρχές είναι εάν υπήρξε κάποια συνεννόηση ανάμεσα στην ομάδα των μισθοφόρων και στην υπηρεσία ασφαλείας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή