ΚΟΣΜΟΣ

Αίτημα από Αϊτή για ξένα στρατεύματα μετά τη δολοφονία του προέδρου – Τι απαντούν ΗΠΑ και ΟΗΕ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν σχεδιάζει «επί του παρόντος» να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Αϊτή, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό ότι το Πορτ-ο-Πρενς ζήτησε από την Ουάσιγκτον να αναπτύξει δυνάμεις για τη φύλαξη τοποθεσιών

Αίτημα από Αϊτή για ξένα στρατεύματα μετά τη δολοφονία του προέδρου – Τι απαντούν ΗΠΑ και ΟΗΕ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν σχεδιάζει «επί του παρόντος» να προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στην Αϊτή, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες αφού έγινε γνωστό ότι το Πορτ-ο-Πρενς ζήτησε από την Ουάσιγκτον να αναπτύξει δυνάμεις για τη φύλαξη τοποθεσιών και εγκαταστάσεων στρατηγικής σημασίας.

Για να εγκριθεί η αποστολή στρατευμάτων από τον ΟΗΕ, κάτι που ζήτησε επίσης η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Αϊτής μετά τη δολοφονία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ, θα απαιτείτο η έγκριση του 15μελούς Συμβουλίου Ασφαλείας.

Επιστολή που επιδόθηκε στον ΟΗΕ την 7η Ιουλίου, την ημέρα της δολοφονίας του αϊτινού προέδρου, ανέφερε πως ο σκοπός της ανάπτυξης κυανόκρανων θα ήταν «να υποστηρίξουν τις προσπάθειες» της αστυνομίας «να αποκαταστήσει την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη σε όλη την επικράτεια».

Ο Ματιάς Πιερ, υπουργός αρμόδιος για εκλογικά ζητήματα, είπε χθες στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «φοβόμαστε πως μισθοφόροι μπορεί να καταστρέψουν υποδομές για να προκαλέσουν χάος στη χώρα», επιβεβαιώνοντας ότι υποβλήθηκε αίτημα να σταλούν στρατεύματα κατά τη διάρκεια επαφών «με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών και τον ΟΗΕ».

Πάντως, διπλωματική πηγή δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ερωτηθείσα σχετικά με το αίτημα του Πορτ-ο-Πρενς να σταλεί στρατιωτική δύναμη, πως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών δεν έχει προγραμματίσει, τουλάχιστον προς το παρόν, καμιά συνάντηση αφιερωμένη στην Αϊτή.

«Δεν έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει ξανά το ΣΑ για την Αϊτή», είπε η πηγή αυτή.

Νωρίτερα, οι υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, του Αντόνιο Γκουτέρες, επιβεβαίωσαν πως έχει παραληφθεί το αίτημα της Αϊτής και πρόσθεσαν πως εξετάζεται.

Πάντως «η αποστολή στρατευμάτων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι ζήτημα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει το ΣΑ», σύμφωνα με το γραφείο του κ. Γκουτέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,AFP,SPUTNIK