Κυρώσεις κατά Λευκορωσίας ζητεί η Λιθουανία: Κατηγορεί το Μινσκ ότι χρησιμοποιεί πρόσφυγες σαν «πολιτικό όπλο»

Κυρώσεις κατά Λευκορωσίας ζητεί η Λιθουανία: Κατηγορεί το Μινσκ ότι χρησιμοποιεί πρόσφυγες σαν «πολιτικό όπλο»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει την επιβολή πέμπτης δέσμης κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εξετάσει την επιβολή πέμπτης δέσμης κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας, διότι η κυβέρνηση του Μινσκ διοχετεύει παράνομα στη Λιθουανία μετανάστες που φθάνουν αεροπορικά στο λευκορωσικό έδαφος, δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις.

«Οταν οι πρόσφυγες χρησιμοποιούνται σαν πολιτικό όπλο… Θα μιλήσω με τους ομολόγους μου ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση να διαμορφώσει κοινή στρατηγική», δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός εξωτερικών προσερχόμενο σε σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, ζητώντας την επιβολή επιπλέον κυρώσεων.

Η Λιθουανία ξεκίνησε την κατασκευή φράκτη μήκους 550 χιλιομέτρων στα σύνορά της με την Λευκορωσία την Παρασκευή, αφού κατηγόρησε τις λευκορωσικές αρχές ότι στέλνουν εκατοντάδες μετανάστες, προερχόμενους κυρίως από το Ιράκ στην Λιθουανία.

Υπενθυμίζεται ότι η Λιθουανία κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης την περασμένη εβδομάδα, μετά την απόφαση της Λευκορωσίας να επιτρέψει τη διέλευση προς την Ε.Ε. σε μετανάστες. 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης καταδίκασε την κίνηση του Μινσκ. Ο κ. Μητσοτάκης έγραψε στο Twitter την περασμένη Δευτέρα ότι «η χρήση των μεταναστών ως γεωπολιτικά πιόνια έχει αποτύχει στο παρελθόν και θα αποτύχει για άλλη μια φορά. Στεκόμαστε στο πλευρό της Λιθουανίας και καταδικάζουμε έντονα τη χρήση της παράνομης μετανάστευσης για την άσκηση πίεσης στην ΕΕ. Δεν θα μας εκφοβίσουν».

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή