ΚΟΣΜΟΣ

Κίνα-ΗΠΑ: Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι «εκδίωξε» αμερικανικό πολεμικό πλοίο

Ανεβαίνει η ένταση στη Νότια Σινική Θάλασσα, για αβλαβή διέλευση κάνουν λόγο οι Αμερικανοί

Κίνα-ΗΠΑ: Το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι «εκδίωξε» αμερικανικό πολεμικό πλοίο

Αμερικανικό πολεμικό πλοίο που φέρεται να εισήλθε παράνομα στα κινεζικά ύδατα ανακοίνωσαν ότι «εκδίωξαν» οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις τη Δευτέρα, ανήμερα της επετείου μιας απόφασης διεθνούς δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία το Πεκίνο δεν μπορεί να έχει διεκδικήσεις στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Benfold εισήλθε στα κινεζικά ύδατα κοντά στα νησιά Παρασέλ χωρίς την έγκριση της Κίνας, παραβιάζοντας την κυριαρχία της και υπονομεύοντας τη σταθερότητα στη Νότια Σινική Θάλασσα, ανακοίνωσε η Διοίκηση Νότιου Θεάτρου του κινεζικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού.

«Καλούμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν αμέσως τέτοιες προκλητικές ενέργειες», ανέφερε η κινεζική στρατιωτική διοίκηση σε δήλωση που εξέδωσε.

Στις 12 Ιουλίου 2016, το Διαρκές Διοικητικό Δικαστήριο στη Χάγη αποφάνθηκε πως η Κίνα δεν έχει ιστορικούς τίτλους στη Νότια Σινική Θάλασσα, μια απόφαση την οποία το Πεκίνο δήλωσε ότι θα αγνοήσει.

Διαβάστε επίσης:

Το Benfold άσκησε ναυτιλιακά δικαιώματα και ελευθερίες κοντά στα νησιά Παρασέλ, τα οποία είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ανέφερε σε σημερινή δήλωσή του το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

Τα νησιά διεκδικούν η Κίνα, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ. Οι χώρες αυτές απαιτούν είτε άδεια είτε εκ των προτέρων ενημέρωση πριν περάσει από τη θαλάσσια αυτή περιοχή ένα στρατιωτικό σκάφος.

«Βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως αυτό ορίζεται από τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα πλοία όλων των κρατών, περιλαμβανομένων των πολεμικών πλοίων τους, έχουν το δικαίωμα της αβλαβούς διέλευσης από τα χωρικά ύδατα», πρόσθεσε το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό.

«Ασκώντας το δικαίωμα στην αβλαβή διέλευση χωρίς εκ των προτέρων ειδοποίηση ή αίτηση προς οποιονδήποτε από τους διεκδικούντες για χορήγηση άδειας, οι ΗΠΑ αμφισβήτησαν αυτούς τους παράνομους περιορισμούς που επιβλήθηκαν από την Κίνα, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ».

Την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υπογράμμισε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον για την ασφάλεια στη Νότια Σινική Θάλασσα, δηλώνοντας ότι «επαναβεβαιώνουμε πως μιας ένοπλη επίθεση κατά των ενόπλων δυνάμεων, των πλοίων ή των αεροσκαφών των Φιλιππίνων στη Νότια Σινική Θάλασσα θα ενεργοποιήσει τις αμοιβαίες αμυντικές δεσμεύσεις με τις ΗΠΑ βάσει της συνθήκης ΗΠΑ-Φιλιππίνων του 1951».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, CNN