Αυστρία: 92χρονος με ψαλίδια και ξυράφια – Ο αρχαιότερος εν ενεργεία κουρέας

Αυστρία: 92χρονος με ψαλίδια και ξυράφια – Ο αρχαιότερος εν ενεργεία κουρέας

Ξεκίνησε στα 13 του χρόνια τα «δοκιμαστικά» ξυρίσματα στο σπίτι για να βοηθά τον πατέρα του

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε στα 13 του χρόνια τα «δοκιμαστικά» ξυρίσματα στο σπίτι για να βοηθά τον πατέρα του στο Λόοσντορφ, κοντά στην πόλη Μελκ, δυτικά της Βιέννης, στο εκεί κουρείο του, το οποίο ανέλαβε κατόπιν ο ίδιος στα 15 του χρόνια, καθώς ο πατέρας του επιστρατευόταν για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Σήμερα, ο 92χρονος πλέον Έριχ Λάκνερ, εξακολουθεί να ασκεί κανονικά το επάγγελμα του κουρέα, έπειτα από ακριβώς 77 χρόνια σε αυτή τη δουλειά στην Οδό Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Λόοσντορφ, στο ίδιο το μικρό κουρείο του, όπου, μέσα στις πολλές δεκαετίες, δεν άλλαξε σχεδόν τίποτε, και όπου κάθε γωνιά και κάθε αντικείμενό του ξεχειλίζουν νοσταλγία.

«Κατά τα άλλα, πολλά έχουν αλλάξει κατά τις τελευταίες δεκαετίες, ιδιαίτερα στην μόδα, και τώρα οι νέοι θέλουν εξαιρετικά κοντά μαλλιά, σε αντίθεση με το παρελθόν, που την εποχή των Μπιτλς, τα μαλλιά είχαν μήκος στον ώμο», αναφέρει ο Έριχ Λάκνερ ο οποίος λειτουργεί το κατάστημά του τρεις ημέρες την εβδομάδα, ειδικά για μόνιμους πελάτες.

Αυστρία: 92χρονος με ψαλίδια και ξυράφια – Ο αρχαιότερος εν ενεργεία κουρέας-1
Φωτ. twitter/noe.orf

«Οι πελάτες μου προέρχονται από ακτίνα 20 χιλιομέτρων επειδή αναζητούν έναν κουρέα που μπορεί να χειριστεί την λεπίδα και να μπορεί να ξυρίσει. Αλλά φυσικά γίνονται ολοένα και λιγότεροι, όταν πάλι κάποιος φεύγει από τη ζωή, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς είναι ηλικιωμένοι», σημειώνει.

Το χέρι του πρώην πρωταθλητή στην σκοποβολή στην ευρύτερη περιοχή του Λόοσντορφ είναι ακόμα και σήμερα τόσο σταθερό όπως ήταν και στην εποχή των Μπιτλς, καθώς, όπως επισημαίνει ο Έριχ Λάκνερ, «διαφορετικά, δεν θα μπορούσα πλέον να κάνω αυτή τη δουλειά, απλώς προσπαθώ να διατηρώ τον εαυτό μου σε φόρμα, ψυχικά και σωματικά, κάνω όλους τους λογαριασμούς με το μυαλό μου, όπως και τα λογιστικά του μαγαζιού».

Εκτός από την πνευματική διαύγεια μετρά επίσης, φυσικά η σωματική υγεία, αναφέρει, παραπέμποντας στα αναγκαία καθημερινά: «παγωμένο νερό στο σώμα, όσο το δυνατόν περισσότερη κίνηση, συμπεριλαμβανομένων 100 γυμναστικών ασκήσεων ημερησίως, για να ξεκινήσει η ημέρα και να είμαι σε φόρμα».

Τα πολλά στούντιο κομμωτικής δεν είναι ανταγωνιστές για τον παλαιότερο εν ενεργεία κουρέα στην Αυστρία, άλλες αξίες μετράνε γι ‘αυτόν, και στο πλαίσιο αυτό, κάνοντας έναν απολογισμό μίας ιδιαίτερα μακρόχρονης επαγγελματικής ζωής πολλών δεκαετιών, διηγείται ότι στα 90α γενέθλιά του είχε καταγράψει συνολικά περίπου 220.000 κουρέματα και 120.000 ξυρίσματα.

Μόνο η ταμειακή μηχανή στο μικρό κουρείο στο Λόοσντορφ είναι λίγο μεγαλύτερης ηλικίας από τον 92χρονο Έριχ Λάκνερ, καθώς εκείνη χρονολογείται από το 1925, όταν ο πατέρας του ίδρυσε την επιχείρηση, ωστόσο, και οι δύο – ο ιδιοκτήτης και η ταμειακή μηχανή του – έχουν παραμείνει σε φόρμα όλες αυτές τις πολλές δεκαετίες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή