Ρατσιστικά σχόλια κατά τριών Άγγλων για τα χαμένα πέναλτι

Ρατσιστικά σχόλια κατά τριών Άγγλων για τα χαμένα πέναλτι

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ερευνα ξεκίνησε η βρετανική αστυνομία μετά τα ρατσιστικά σχόλια εις βάρος τριών μαύρων παικτών που έχασαν τα πέναλτι στον τελικό του Euro 2020, κατά τον αγώνα Αγγλίας – Ιταλίας. Aηδιασμένος δήλωσε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ, ο οποίος παρακολούθησε το παιχνίδι με τη σύζυγό του Κέιτ και τον γιο του, Τζορτζ. Η μητροπολιτική αστυνομία καταδίκασε ως απαράδεκτες τις αναρτήσεις εναντίον των Μάρκους Ράσφορντ, Τζέιντον Σάντσο και Μπουκάγιο Σάκα, και δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει όλα τα ρατσιστικά ποστ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναρτήθηκαν αφότου η Ιταλία κέρδισε την Αγγλία με σκορ 3-2 στα πέναλτι, ενώ το ματς είχε λήξει ισόπαλο μετά την παράταση 1-1. 

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία εξέφρασε «τον αποτροπιασμό της για την εμετική συμπεριφορά», προσθέτοντας ότι οι εταιρείες που ελέγχουν τα σόσιαλ μίντια θα έπρεπε να προστατεύουν τις πλατφόρμες τους από τη ρητορική μίσους. «Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υποστηρίξουμε τους παίκτες που στοχοποιήθηκαν και καλούμε να επιβληθούν οι αυστηρότερες δυνατές τιμωρίες στους υπευθύνους», ανέφερε. Παράλληλα, ζήτησε ταχεία δράση από την κυβέρνηση και την απαραίτητη νομοθεσία, ώστε τέτοιου είδους επιθέσεις να έχουν χειροπιαστές συνέπειες στην πραγματική ζωή. 

Οι τρεις παίκτες που βρέθηκαν στο στόχαστρο των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μια ομάδα νεαρών Αγγλων, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν δεχθεί εγκώμια για την κοινωνική τους συνείδηση και την εκπροσώπηση της διαφορετικότητας. Ο Ράσφορντ είχε τεθεί επικεφαλής εκστρατείας κατά της παιδικής φτώχειας και έπεισε τη βρετανική κυβέρνηση να αποκαταστήσει τα δωρεάν γεύματα για χιλιάδες παιδιά άπορων οικογενειών εν μέσω πανδημίας. Μετά το ματς, ωστόσο, νωρίς χθες τα ξημερώματα, βανδάλισαν μια τοιχογραφία που απεικόνιζε τον μαύρο παίκτη και είχε φιλοτεχνηθεί σε καφέ στο νότιο Μάντσεστερ. «Αυτή η επονείδιστη συμπεριφορά δεν θα γίνει ανεκτή», δήλωσε ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, Πολ Σάβιλ. Αν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζονσον τόνισε ότι θα έπρεπε να ντρέπονται, αντιμετώπισε κριτική πως ενθάρρυνε όσους αποδοκιμάζουν ποδοσφαιριστές της Εθνικής Αγγλίας, που γονατίζουν πριν από τους αγώνες για να διαμαρτυρηθούν για τη φυλετική ανισότητα.

Τον περασμένο μήνα, εκπρόσωπος του Τζόνσον σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός είναι περισσότερο της δράσης παρά των συμβολισμών, δήλωση που ερμηνεύθηκε ως επιδοκιμασία των γιουχαϊσμάτων. Τρεις ημέρες αργότερα ο εκπρόσωπος ανασκεύασε, λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός σέβεται το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να διαμαρτύρονται ειρηνικά και πως θα ήθελε να αποθεώνεται η ομάδα και όχι να αποδοκιμάζεται. 
Ασυγχώρητες χαρακτήρισε τις επιθέσεις ο προπονητής της εθνικής ομάδας, Γκάρεθ Σαουθγκέιτ, ενώ ο Γκάρι Νέβιλ, πρώην παίκτης της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και νυν σχολιαστής στην τηλεόραση, καυτηρίασε τη στάση του Τζόνσον: «Ξεκινάει από την κορυφή και έτσι δεν εξέπληξε στο ελάχιστο όταν ξύπνησα και διάβασα αυτούς τους τίτλους στις εφημερίδες».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή