ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: 56° C στην Κοιλάδα του Θανάτου

Το θερμόμετρο στην Κοιλάδα του Θανάτου, στην ανατολική Καλιφόρνια, ξεπέρασε τους 56 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε πολλές δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ η ζέστη προκάλεσε πυρκαγιές και διακοπές ρεύματος.

ΗΠΑ: 56° C στην Κοιλάδα του Θανάτου

ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ. Φονικοί καύσωνες, ρεκόρ θερμοκρασιών, πυρκαγιές, διακοπή ηλεκτροδότησης: οι δυτικές ΗΠΑ, από την Καλιφόρνια ώς την Αριζόνα, δοκιμάζουν ήδη μια πρώτη γεύση από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Το κύμα καύσωνα τροφοδότησε τις καταστροφικές φωτιές και ανάγκασε τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τη βόρεια Καλιφόρνια. Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν αντιμέτωποι με την υπερβολική ζέστη το Σαββατοκύριακο: πολλές πόλεις γνώρισαν πρωτόγνωρα ρεκόρ θερμοκρασιών, ενώ ορισμένες από τις πυρκαγιές στην πολιτεία έγιναν θανατηφόρες. Ομοσπονδιακοί ερευνητές εξετάζουν τη συντριβή ενός πυροσβεστικού αεροσκάφους στην Αριζόνα, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ο συνταξιούχος αρχηγός της πυροσβεστικής Τζεφ Πιετσούρα και ο πιλότος του.

Το κανάλι CBS ανέφερε ότι οι εμπειρογνώμονες παρακολουθούν πολύ προσεκτικά πώς μπορεί να επηρεάσουν οι πυρκαγιές το ηλεκτρικό δίκτυο της Καλιφόρνιας, καθώς οι πυρκαγιές στο Ορεγκον κατέστρεψαν τρεις μεγάλες γραμμές ηλεκτροδότησης στην πολιτεία. Ολες οι γραμμές μαζί τροφοδοτούν το 10% της ενέργειας της Καλιφόρνιας ή περίπου 5.500 μεγαβάτ, ποσότητα δηλαδή που απαιτείται για την τροφοδοσία κάθε σπιτιού στην κομητεία του Λος Αντζελες για δύο ώρες. Το πρωί της Δευτέρας, τα εφεδρικά συστήματα αντιστάθμισαν τη διαφορά, αλλά η ένταση στο δίκτυο λόγω των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών ώθησε τους αξιωματούχους να εκδώσουν επείγουσα έκκληση προς τους Καλιφορνέζους να εξοικονομήσουν ηλεκτρική ενέργεια. Στη βόρεια Καλιφόρνια, πυρκαγιά έκαψε ολοσχερώς τουλάχιστον 20 σπίτια και μετέτρεψε την περιοχή σε επίγεια κόλαση, καθώς εξελίχθηκε στη μεγαλύτερη της πολιτείας αυτή τη χρονιά, καλύπτοντας μια έκταση σχεδόν τριπλάσια από το μέγεθος του Σαν Φρανσίσκο.

ΗΠΑ: 56° C στην Κοιλάδα του Θανάτου-1
Στην Κοιλάδα του Θανάτου η θερμοκρασία ξεπέρασε τους 56 βαθμούς Κελσίου, ενώ αναμένεται να ανέβει υψηλότερα τις επόμενες ημέρες.

Αναζωπυρώσεις

Στο Ορεγκον, βόρεια των συνόρων της Καλιφόρνιας, μια πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε το Σαββατοκύριακο. «Προβλέπουμε να διπλασιάζεται το μέγεθος της πυρκαγιάς κάθε 24 ώρες», δήλωσε το Σάββατο το κρατικό πυροσβεστικό σώμα του Ορεγκον. «Κάθε αποκαΐδι που πέφτει θα ξεκινήσει μια νέα φωτιά». Υπήρχε τόσος καπνός και τέφρα στην περιοχή που επηρέασαν τις γραμμές ηλεκτροδότησης που διασχίζουν τα σύνορα προς την Καλιφόρνια, προκαλώντας ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα με την παροχή ρεύματος στην πολιτεία. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι πιθανότατα δεν θα μπορούσαν να επαναφέρουν τις γραμμές μέχρι σήμερα. Με τις τρεις γραμμές ηλεκτροδότησης να παραμένουν εκτός λειτουργίας, οι αξιωματούχοι εξέδωσαν ειδοποίηση η οποία αναφέρει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη για όλους τους κατοίκους της Καλιφόρνιας να εξοικονομήσουν ενέργεια. Οι κάτοικοι πρέπει να αποφύγουν τη χρήση μεγάλων ηλεκτρικών συσκευών όπως φούρνων και στεγνωτηρίων κατά τις ώρες αιχμής μεταξύ 4 μ.μ. και 9 μ.μ. τοπική ώρα.

Παράλληλα, στο Λας Βέγκας η θερμοκρασία έφτασε τους 47,2 βαθμούς Κελσίου το Σάββατο, αγγίζοντας το προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασιών της πόλης.

Τα ημερήσια υψηλά ρεκόρ έχουν καταρρίψει κάθε προηγούμενο τις τελευταίες ημέρες στη Νεβάδα. Η προειδοποίηση για καύσωνα παραμένει σε ισχύ για την περιοχή, ενώ η Κοιλάδα του Θανάτου που ξεπέρασε τους 56 βαθμούς Κελσίου, αναμένεται να γνωρίσει ακόμα πιο υψηλές θερμοκρασίες αυτή την εβδομάδα. Αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο καύσωνας μπορεί να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνος, καθώς οι κάτοικοι κινδυνεύουν με ασθένειες που συνδέονται με την υπερβολική ζέστη. Στο Αϊνταχο ο κυβερνήτης Μπραντ Λιτλ κινητοποίησε την εθνοφρουρά για να βοηθήσει στην κατάσβεση των πυρκαγιών, οι οποίες ξέσπασαν έπειτα από καταιγίδες με κεραυνούς που έπληξαν τη δοκιμαζόμενη από την ξηρασία περιοχή.