Σε ένα θάλαμο ασθενών Covid-19 που διαχειρίζεται φιλανθρωπική οργάνωση στο νότιο Γιοχάνεσμπουργκ, νοσηλευτές οδηγούν ασθενείς με φορεία στα κρεβάτια τους, τρέχουν από θάλαμο σε θάλαμο με φιάλες οξυγόνου ή σπεύδουν να βοηθήσουν έναν ασθενή με κρίση βήχα.
Οι εικόνες αυτές θυμίζουν πόσο σκληρά έχει πληγεί η Νότια Αφρική από το τρίτο και πιο σοβαρό έως τώρα κύμα Covid-19, καθώς η πιο μολυσματική μετάλλαξη Δέλτα καταγράφει έξαρση μεταξύ των ανεμβολίαστων κυρίως πολιτών.
«Το στέλεχος Δέλτα έχει προκαλέσει τεράστια πίεση στους πόρους … Κάθε νοσοκομείο υφίσταται πιέσεις, κάθε υγειονομικός εργαζόμενος υφίσταται πιέσεις», δήλωσε ο Φατιμάχ Λαμπάτ, ο γιατρός που είναι επικεφαλής της μονάδας που σύστησε η μουσουλμανική φιλανθρωπική οργάνωση ‘Gift of the Givers’ για να αποσυμφορήσει τα υπερπλήρη δημόσια νοσοκομεία.
⇒ Διαβάστε επίσης: «Να μάθουμε να ζούμε με τον ιό»: Αλλαγή στρατηγικής στο Ισραήλ λόγω Δέλτα
«Είναι πολύ εξουθενωτικό … οι ασθενείς συνεχίζουν να μου τηλεφωνούν από την κοινότητα ζητώντας βοήθεια. Και όταν εδώ είμαστε πλήρεις, και πάλι πρέπει να τους βοηθήσουμε», είπε. «Δεν θέλουμε να χαθούν».
Με τη Νότια Αφρική να καταγράφει κατά μέσο όρο 20.000 κρούσματα την ημέρα, η πλέον ανεπτυγμένη οικονομικά χώρα της Αφρική έχει πληγεί σοβαρά από τον ιό, με 64.000 θανάτους.
Η εμβολιαστική εκστρατεία κινείται με βραδείς ρυθμούς, με μόλις 4,2 εκατ. δόσεις να έχουν χορηγηθεί σε ένα πληθυσμό 60 εκατ. Στόχος των αρχών είναι οι 300.000 εμβολιασμοί την ημέρα έως τα τέλη Αυγούστου.
Γιατροί λένε ότι ποτέ δεν είχαν να αντιμετωπίσουν τόσες πολλές μολύνσεις Covid-19 ταυτόχρονα. Τα νοσοκομεία στην μεγαλύτερη πόλη, το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ξεκίνησε το τελευταίο κύμα, είναι πλήρη.
Για την 79χρονη Κάθριν Ναϊντού, το πιο τρομακτικό για εκείνη, όταν αρρώστησε σοβαρά, ήταν το να γνωρίζει πόσοι πολλοί είχαν πεθάνει. «Δεν ξέρεις τι σε περιμένει. Παρακολουθείς ειδήσεις και βλέπεις πόσοι άνθρωποι πέθαναν», δήλωσε η Ναϊντού, που έχει πλέον αναρρώσει, ξαπλωμένη στο κρεβάτι της και φορώντας μάσκα. «Ήταν η πιο τρομακτική εμπειρία».
Την Κυριακή, ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόζα επέκτεινε τους περιορισμούς της Covid-19 για ακόμα 14 ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης των συναθροίσεων, της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 4 το πρωί και της πανεθνικής απαγόρευσης πώλησης αλκοόλ.
Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ – ΜΠΕ