ΚΟΣΜΟΣ

Νέα προειδοποίηση Ταλιμπάν: Να φύγει η Τουρκία από το Αφγανιστάν

Νέα προειδοποίηση Ταλιμπάν: Να φύγει η Τουρκία από το Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν την Τουρκία κατά των σχεδίων της να διατηρήσει στρατεύματα στο Αφγανιστάν για να εξασφαλίσουν τη λειτουργία και την ασφάλεια του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των ξένων στρατιωτών, τονίζοντας πως η στρατηγική αυτή είναι «αξιόμεμπτη» και θα επιφέρει «συνέπειες».

Η Άγκυρα, η οποία έχει προσφερθεί να εξασφαλίσει τη λειτουργία και τη φρούρηση του αεροδρομίου της πρωτεύουσας μετά την αποχώρηση του ΝΑΤΟ, διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για οικονομική, πολιτική και επιμελητειακή υποστήριξη.

Η Τουρκία έχει επαναλάβει πως το αεροδρόμιο πρέπει να παραμείνει ανοικτό ώστε να διατηρηθούν οι διπλωματικές αποστολές στο Αφγανιστάν.

«Το Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν καταδικάζει αυτή την “αξιόμεμπτη” απόφαση», υπογραμμίζουν οι Ταλιμπάν σε δήλωσή τους, αναφερόμενοι στο σχέδιο της Τουρκίας.

«Αν οι τούρκοι αξιωματούχοι δεν επανεξετάσουν την απόφασή τους και συνεχίσουν την κατοχή της χώρας μας, το Ισλαμικό Εμιράτο θα στραφεί εναντίον τους».

Στην περίπτωση αυτή, πρόσθεσαν οι Ταλιμπάν, η ευθύνη για τις συνέπειες θα πέσει στους ώμους αυτών που επεμβαίνουν.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, πως η Τουρκία συμφώνησε σε μερικά σημεία με Αμερικανούς ομολόγους για τη λειτουργία του αεροδρομίου και οι εργασίες για την επίτευξη μιας συμφωνίας συνεχίζονται.

«Το αεροδρόμιο είναι ανάγκη να παραμείνει ανοικτό, να λειτουργεί. Όλες οι χώρες το λένε. Αν το αεροδρόμιο δεν λειτουργεί, οι χώρες θα πρέπει να αποσύρουν τις διπλωματικές αποστολές τους εκεί», δήλωσε ο Ακάρ.

Οι συνομιλίες, στις οποίες μετέχουν υπουργεία, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, δήλωσε στο Reuters υψηλόβαθμος τούρκος αξιωματούχος. «Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μια συμφωνία για το αεροδρόμιο. Θέλουμε να είμαστε με το μέρος του αφγανικού λαού», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ