Μπάιντεν εναντίον Τραμπ για δικαίωμα ψήφου

Μπάιντεν εναντίον Τραμπ για δικαίωμα ψήφου

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑ. Ο Τζο Μπάιντεν καταδίκασε χθες απερίφραστα τις απόπειρες του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος να περιορίσει το δικαίωμα ψήφου σε μια σειρά πολιτειών, χαρακτηρίζοντάς τες «αντιαμερικανικές». «Δεν ντρέπεστε;» ρώτησε ο Αμερικανός πρόεδρος τους Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές, οι οποίοι διευκολύνουν την ψήφιση πολιτειακών νόμων που περιστέλλουν το δικαίωμα ψήφου. 

Παρά την ένθερμη υποστήριξη του δικαιώματος ψήφου, ο Τζο Μπάιντεν δεν προχώρησε στο βήμα που θα άλλαζε τα δεδομένα και θα εμπόδιζε τις ρεπουμπλικανικές απόπειρες επιβολής των συμφερόντων της μειοψηφίας. Μιλώντας στη Φιλαδέλφεια, τη γενέτειρα της αμερικανικής δημοκρατίας, ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ, για την ανυπόστατη αμφισβήτηση του αποτελέσματος των εκλογών του Νοεμβρίου και επεσήμανε ότι η χρησιμότητα του «μεγάλου ψεύδους» είναι η εξής: με την πρόφαση ότι υπήρξε νοθεία στις προεδρικές εκλογές, εισάγονται δρακόντειες απαιτήσεις προεγγραφής, εξακρίβωσης ταυτότητας κ.λπ., οι οποίες στην πράξη αποκλείουν από τις κάλπες τους ψηφοφόρους που δεν πρόσκεινται στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. 

Παράλληλα, όμως, ο Μπάιντεν απέφυγε να θίξει το θέμα του filibuster, του διαδικαστικού κανόνα της Γερουσίας, που επιτρέπει στη μειοψηφία να τινάζει στον αέρα τις περισσότερες νομοθετικές πρωτοβουλίες της πλειοψηφίας, αν αυτή δεν συγκεντρώνει 60 από τις 100 ψήφους. Το «παραθυράκι» αυτό είναι που επιτρέπει στους Ρεπουμπλικανούς να αναθεωρούν τους κανόνες της εκλογικής διαδικασίας κατά το δοκούν. 

Σε μία από τις μάχες αυτές, στο Τέξας, η κοινοβουλευτική ομάδα των Δημοκρατικών αποφάσισε να εγκαταλείψει την πολιτεία, ώστε να μη συμπληρώνεται ο αριθμός βουλευτών που θα ήταν απαραίτητος για να είναι έγκυρη η ψηφοφορία του νόμου που έφεραν οι Ρεπουμπλικανοί. Διασχίζοντας τα σύνορα της πολιτείας οι τοπικοί βουλευτές δεν υπόκεινται στους κανόνες των τοπικών αρχών, ούτε στη δικαιοδοσία της πολιτειακής αστυνομίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή