ΚΟΣΜΟΣ

Iσλαμικό app βρίσκει ταίρι στους εργένηδες

Iσλαμικό app βρίσκει ταίρι στους εργένηδες

Το Ιράν παρουσίασε μια νέα ισλαμική εφαρμογή γνωριμιών (dating app), που εγκρίθηκε από το κράτος με σκοπό να βοηθήσει τη νεολαία να πραγματοποιήσει «γάμους που διαρκούν». Η εφαρμογή Hamdam, της οποίας το όνομα σημαίνει «σύντροφος» στα φαρσί, επιτρέπει στους χρήστες της «να αναζητούν και να επιλέγουν τη σύζυγό τους», δήλωσε το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομικής διεύθυνσης δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, συνταγματάρχη Αλί Μωάμεθ Ρατζάμπι, η εφαρμογή είναι η μόνη κρατική πλατφόρμα του είδους της στην ισλαμική δημοκρατία. Οι εφαρμογές γνωριμιών είναι δημοφιλείς στο Ιράν, ωστόσο, κατά τον Ρατζάμπι, όλες οι άλλες πλατφόρμες πλην της Hamdam είναι παράνομες.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από το Πολιτιστικό Ινστιτούτο Tebyan, το οποίο αποτελεί τμήμα του Ισλαμικού Οργανισμού Ισλαμικής Προπαγάνδας. Στην ιστοσελίδα της, η εφαρμογή ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να βρει πιθανά ζευγάρια «μόνο για τους εργένηδες που αναζητούν μόνιμο γάμο και μία μόνο σύζυγο». Ο επικεφαλής του Tebyan, Κομεΐλ Χοτζαστέχ, δήλωσε ότι οι οικογενειακές αξίες του Ιράν απειλούνται από τις εξωτερικές δυνάμεις. «Ο θεσμός της οικογένειας είναι ο στόχος του διαβόλου και οι εχθροί του Ιράν επιδιώκουν να επιβάλουν τις δικές τους ιδέες», τόνισε, προσθέτοντας ότι η εφαρμογή βοηθά στη δημιουργία «υγιών» οικογενειών. Για να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, οι χρήστες πρέπει να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους και στη συνέχεια να κάνουν ένα «ψυχολογικό τεστ» πριν αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες της Hamdam. Οταν βρεθεί ένα ταίρι, η εφαρμογή «γνωρίζει τις οικογένειες μαζί με την παρουσία συμβούλων», οι οποίοι θα «συνοδεύσουν» το ζευγάρι έως και τέσσερα χρόνια μετά τον γάμο. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, η εγγραφή στην εφαρμογή είναι δωρεάν γιατί η ίδια διαθέτει «ένα ανεξάρτητο μοντέλο εσόδων».

Η νέα εφαρμογή στοχεύει στην επίλυση του ζητήματος της μείωσης των γεννήσεων στη χώρα. Οι ιρανικές αρχές έχουν προειδοποιήσει πολλές φορές για την αυξανόμενη ηλικία γάμου στα ζευγάρια και τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων. Τον Μάρτιο, το κοινοβούλιο ψήφισε ένα νομοσχέδιο με τίτλο «Αύξηση του πληθυσμού και υποστήριξη οικογενειών», το οποίο δίνει εντολή στην κυβέρνηση να προσφέρει σημαντικά οικονομικά κίνητρα για τον γάμο και να ενθαρρύνει τους πολίτες να κάνουν περισσότερα από δύο παιδιά, περιορίζοντας παράλληλα την πρόσβασή τους σε υπηρεσίες άμβλωσης.