Ισπανία: Η κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα φέρνει νέους περιορισμούς

Ισπανία: Η κυριαρχία της μετάλλαξης Δέλτα φέρνει νέους περιορισμούς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων που λειτουργούν σε κλειστούς χώρους, περιορισμοί στο ωράριο λειτουργίας ή στον αριθμό των πελατών, ακόμη και επαναφορά της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, αποφάσισαν οι ισπανικές αρχές.

Απέναντι στην δραματική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων Covid-19, οι διάφορες περιφέρειες της Ισπανίας ξανακλείνουν σταδιακά.

Η Καταλονία, επίκεντρο αυτού του νέου κύματος της πανδημίας, ετοιμάζεται, σύμφωνα με τα καταλανικά μέσα ενημέρωσης, να ζητήσει από τη δικαιοσύνη της περιφέρειας την έγκρισή της για να επιβάλει απαγόρευση της κυκλοφορίας στις περισσότερο πληγείσες πόλεις, ανάμεσά τους η πρωτεύουσα Βαρκελώνη.

Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι ντίσκο σε κλειστούς χώρους σφραγίστηκαν για τουλάχιστον 15 ημέρες, ενώ ένα τεστ αντιγόνου ή PCR αρνητικό απαιτείται για να παραστεί κάποιος σε υπαίθριες εκδηλώσεις αν σε αυτές συναθροίζονται περισσότεροι από 500 άνθρωποι.

Άλλες περιφέρειες έλαβαν ή εξετάζουν να λάβουν παρόμοια μέτρα. Η περιφέρεια της Βαλένθια (νοτιοανατολικά) επέβαλε ξανά απαγόρευση της κυκλοφορίας από τη 01.00 έως τις 06.00 τοπική ώρα και περιόρισε σε 10 τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να συμμετάσχουν σε συναθροίσεις σε 32 περιοχές που έχουν περισσότερους από 5.000 κατοίκους, μετά την έγκριση της πλέον ανώτερης δικαστικής αρχής της περιφέρειας.

Η κυβέρνηση του αρχιπελάγους των Καναρίων Νήσων ήθελε να υιοθετήσει αντίστοιχους περιορισμούς, αλλά εμποδίστηκε από την τοπική δικαιοσύνη.

Η μετάλλαξη Δέλτα, πολύ πιο μεταδοτική, είναι η αιτία εδώ και εβδομάδες για την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, κυρίως στους νέους.

Το βράδυ της Τρίτης, η επίπτωση ανήλθε σε 436 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 14 ημερών, επίπεδο που δεν είχε καταγραφεί μετά τις μαύρες ώρες της πανδημίας. Και αυτός είναι ο εθνικός μέσος όρος. Γιατί στους νέους η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου.

Η επίπτωση ήταν την Τρίτη 3.311 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους σε διάστημα 14 ημερών όσον αφορά την ηλικιακή ομάδα από 20 έως 29 ετών

«Οι αριθμοί είναι περισσότερο από κακοί», δήλωνε τη Δευτέρα ο υπεύθυνος της καταλανικής κυβέρνησης για τα θέματα υγείας Ζοσέπ Μαρία Αργκιμόν.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάνθηκε σήμερα ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, που περιελάμβανε τον αυστηρό περιορισμό στο σπίτι για την αναχαίτιση του πρώτου κύματος της πανδημίας Covid-19, ήταν αντισυνταγματική.

Το μέτρο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που λήφθηκε τον Μάρτιο του 2020 επέτρεψε στην κυβέρνηση να αναστείλει προσωρινά τις πολιτικές ελευθερίες, περιορίζοντας σχεδόν όλους τους Ισπανούς στα σπίτια τους και σταματώντας τη λειτουργία όλων των βιομηχανιών πλην αυτών που παρήγαγαν είδη πρώτης ανάγκης.

Αντισυνταγματικός ο περιορισμός στο σπίτι κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας

Στο μεταξύ, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας αποφάνθηκε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε εθνικό επίπεδο, που περιελάμβανε τον αυστηρό περιορισμό στο σπίτι για την αναχαίτιση του πρώτου κύματος της πανδημίας Covid-19, ήταν αντισυνταγματική.

Το μέτρο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που λήφθηκε τον Μάρτιο του 2020 επέτρεψε στην κυβέρνηση να αναστείλει προσωρινά τις πολιτικές ελευθερίες, περιορίζοντας σχεδόν όλους τους Ισπανούς στα σπίτια τους και σταματώντας τη λειτουργία όλων των βιομηχανιών πλην αυτών που παρήγαγαν είδη πρώτης ανάγκης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή