Ημέρα της Βαστίλλης: Γιορτή με περιορισμούς στη Γαλλία

Ημέρα της Βαστίλλης: Γιορτή με περιορισμούς στη Γαλλία

Οι θεατές της Ημέρας της Βαστίλλης ήταν υποχρεωμένοι να επιδείξουν ειδικό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό πρόσφατης νόσησης ή, έστω, ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ηγήθηκε των εορτασμών της Ημέρας της Βαστίλλης την Τετάρτη, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που τροφοδοτούνται από τη μετάλλαξη «Δέλτα». Η παρέλαση στο Παρίσι ήταν μια περιορισμένη εκδοχή σε σχέση με τη συνηθισμένη, με το κοινό να ανέρχεται σε 10.000 άτομα αντί για 25.000. Οι θεατές ήταν υποχρεωμένοι να επιδείξουν ειδικό πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό πρόσφατης νόσησης ή έστω ένα αρνητικό τεστ κορωνοϊού. Οι παραδοσιακές αεροπορικές επιδείξεις και η στρατιωτική παρέλαση προχώρησαν όπως είχε προγραμματιστεί, παρά τον συννεφιασμένο καιρό, που επίσης απειλούσε να εμποδίσει τις εκδηλώσεις με πυροτεχνήματα σε όλη τη χώρα προς τιμήν της κατάληψης των φυλακών της Βαστίλλης το 1789, που σηματοδότησε την αρχή της Γαλλικής Επανάστασης. 

Οι ευρωπαϊκές ειδικές δυνάμεις που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις στην περιοχή Σαχέλ της Αφρικής είχαν την πρώτη θέση στους εορτασμούς, σε ένδειξη των στρατιωτικών προτεραιοτήτων του Γάλλου προέδρου. Ο Μακρόν ανακοίνωσε τα σχέδια για την αποχώρηση των γαλλικών στρατευμάτων στη Σαχέλ τον περασμένο μήνα. Το Παρίσι θέλει η Τακούμπα, στην οποία σήμερα βρίσκονται μόνο 600 στρατεύματα, με τα μισά από αυτά να είναι γαλλικά, να αναλάβει περισσότερες ευθύνες στην επιχείρηση Barkhane της Γαλλίας, που μάχεται ισλαμικές ομάδες στη Δυτική Αφρική μαζί με τοπικούς στρατιώτες εδώ και οκτώ χρόνια. Πέρυσι ήταν η πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που ματαιώθηκε η μεγάλη παρέλαση, ανήμερα της εθνικής εορτής της Γαλλίας, λόγω της πανδημίας. Η παρέλαση αντικαταστάθηκε από ένα φόρο τιμής στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας. 

Παράλληλα με τον εορτασμό της γαλλικής εθνικής επετείου, η πόλη της Νίκαιας τίμησε χθες την πέμπτη επέτειο της τρομοκρατικής επίθεσης κατά την οποία ένας άνδρας σκότωσε 86 άτομα αφότου οδήγησε ένα φορτηγό μέσα από το πλήθος ανθρώπων που παρακολουθούσαν τα πυροτεχνήματα για την Ημέρα της Βαστίλλης. Ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ επισκέφθηκε την πόλη για μια τελετή στον χώρο του μνημείου για τα θύματα, όπου 86 περιστέρια απελευθερώθηκαν ως ένδειξη ειρήνης. Οι αρχές της Νίκαιας διοργάνωσαν επίσης μια συναυλία το βράδυ στο πλαίσιο της επετείου του τρομοκρατικού χτυπήματος. Στις 10.34 μ.μ., τη στιγμή που ξεκίνησε η επίθεση με το φορτηγό, 86 ακτίνες φωτός φώτισαν τις ακτές της Μεσογείου για να τιμήσουν τους νεκρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή