Κορωνοϊός: Εκτόξευση των κρουσμάτων παγκοσμίως

Κορωνοϊός: Εκτόξευση των κρουσμάτων παγκοσμίως

ΠΟΥ: Αυξάνονται και οι θάνατοι, έπειτα από διαρκή μείωση τις τελευταίες εβδομάδες

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον θανατηφόρο κλοιό της μετάλλαξης «Δέλτα», που εξακολουθεί την ιλιγγιώδη πορεία της, βρίσκεται η παγκόσμια κοινότητα, χωρίς να μπορεί να βάλει τροχοπέδη άλλη από την εντατικοποίηση των εμβολιασμών. Χαρακτηριστική της νέας κατάστασης είναι η περίπτωση της Ολλανδίας, όπου αυτή την εβδομάδα τα κρούσματα παρουσίασαν εξωπραγματική αύξηση κατά 500%, όχι μόνο εξαιτίας της υπερμεταδοτικότητας του μεταλλαγμένου στελέχους, αλλά κυρίως λόγω της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων και της επαναλειτουργίας των νυχτερινών κέντρων, εστιατορίων και μπαρ.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πριν από μερικές ημέρες αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη από τους πολίτες για τη βιαστική άρση των περιορισμών. Ομως, στο στόχαστρο της «Δέλτα» βρίσκεται ολόκληρη η Ευρώπη. Στο Βέλγιο τα νέα κρούσματα κορωνοϊού τριπλασιάστηκαν μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες και, όπως δήλωσε ο επιδημιολόγος Στίβεν βαν Γκουχτ, οι νέες λοιμώξεις διπλασιάζονται κάθε οκτώ ημέρες. Η Ρωσία για μία ακόμα φορά έσπασε κάθε προηγούμενο ημερήσιο ρεκόρ θανάτων με 786 νεκρούς, τους περισσότερους από την αρχή της πανδημίας. 

Την ίδια στιγμή, η «Δέλτα» μαστίζει τα ασιατικά κράτη, που σημειώνουν καθημερινά νέα ρεκόρ λοιμώξεων, όπως συνέβη χθες στο Βιετνάμ και στην Ινδονησία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εξάλλου, ανακοίνωσε χθες ότι και οι θάνατοι από COVID-19 παρουσίασαν αύξηση κατά 3% την τελευταία εβδομάδα, μετά τη σταθερή μείωση των τελευταίων εννέα εβδομάδων. Στην Ιαπωνία, που επίσης μαστίζεται από τον κορωνοϊό, εντοπίστηκε συρροή κρουσμάτων στο ξενοδοχείο όπου έχει καταλύσει η ολυμπιακή ομάδα της Βραζιλίας, με αποτέλεσμα οι αθλητές να χρειαστεί να απομονωθούν σε ασφαλή χώρο. Η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων εν μέσω πανδημίας έχει πυροδοτήσει την οργή των Ιαπώνων κατά του ολυμπιακού θεσμού. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos, μόνο το 22% του πληθυσμού θέλει να γίνουν οι Αγώνες.

Η νέα μετάλλαξη κάνει οδυνηρά αισθητή την παρουσία της και στις ΗΠΑ, με τις νέες λοιμώξεις να αυξάνονται σε 46 πολιτείες, ιδιαίτερα στις μεσοδυτικές και στον Νότο, όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι ιδιαίτερα χαμηλή. Σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, όμως, σημειώνεται και στη Νέα Υόρκη. Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ανακοίνωσε χθες ότι περιμένει σημαντική αύξηση των νοσηλειών τις επόμενες εβδομάδες, έπειτα από αρκετούς μήνες ελάττωσής τους. Ο Αμερικανός ειδικός στα εμβόλια δρ Πίτερ Χότεζ προειδοποίησε χθες ότι τη διστακτικότητα των ενηλίκων να εμβολιαστούν κατά της COVID θα πληρώσουν τα παιδιά που θα κολλήσουν, επισημαίνοντας ότι το 30% των παιδιών που προσβάλλεται από κορωνοϊό ταλαιπωρείται επί μήνες από τη «μακρά COVID».

Η Βρετανία, που χθες κατέγραψε 42.302 νέα κρούσματα εντός 24 ωρών, τα περισσότερα από τον Ιανουάριο, προετοιμάζεται για τη Δευτέρα, «ημέρα της ελευθερίας», που θα σημάνει την άρση όλων των περιορισμών. Οπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν, οι μάσκες θα παραμείνουν υποχρεωτικές στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή