Η ανησυχία του Τζορτζ Μπους για το Αφγανιστάν

Η ανησυχία του Τζορτζ Μπους για το Αφγανιστάν

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, ο οποίος είχε δώσει την εντολή για την εισβολή των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν το 2001, εξέφρασε χθες έντονη ανησυχία για το τι θα συμβεί στη χώρα μετά την αποχώρηση των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων. Στον αντίποδα, ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουόλας, δήλωσε ότι η Βρετανία είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν σε περίπτωση που λάβουν μέρος στην επόμενη κυβέρνηση του Αφγανιστάν. 

«Είναι απίστευτο πώς άλλαξε η κοινωνία αυτή όταν ηττήθηκε η βαρβαρότητα των Ταλιμπάν. Και εντελώς ξαφνικά, τώρα, φοβάμαι ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια της χώρας θα υποφέρουν ανείπωτα δεινά», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος. Την περίοδο που το Αφγανιστάν βρισκόταν υπό την εξουσία των Ταλιμπάν (1996-2001) ίσχυε στη χώρα αυστηρός ισλαμικός νόμος, με βάση τον οποίο οι γυναίκες ήταν στο σπίτι και δεν μορφώνονταν. Μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν σημειώθηκε πρόοδος ως προς τα γυναικεία δικαιώματα σε κάποια στρώματα της αφγανικής κοινωνίας. Το σίγουρο είναι ότι οι προειδοποιήσεις που απευθύνονταν τότε στον Τζορτζ Μπους, ότι δηλαδή καμία ξένη δύναμη δεν μπορεί να ελέγξει, μακροπρόθεσμα, το Αφγανιστάν, αποδείχθηκαν ορθές. 

Χθες η Μόσχα, που έχει και αυτή πικρή πείρα από το Αφγανιστάν, επισήμανε ότι η αφγανική κυβέρνηση πρέπει να διαπραγματευθεί εντατικά με τους Ταλιμπάν πριν είναι αργά. Την ίδια έκκληση για συνεργασία της κυβέρνησης του Ασράφ Γκανί με τους Ταλιμπάν απηύθυνε ο Βρετανός υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουόλας, μέσω της εφημερίδας «Ντέιλι Τέλεγκραφ». Παράλληλα, ο Γουόλας προσέθεσε ότι «η βρετανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση, αρκεί αυτή να τηρεί κάποιους διεθνείς κανόνες», υπονοώντας ότι οι Ταλιμπάν ίσως έχουν διδαχθεί από την εμπειρία του παρελθόντος. «Αυτό που θέλουν απεγνωσμένα είναι διεθνή αναγνώριση, χρηματοδοτήσεις, υποστήριξη. Πρέπει να είναι κανείς εταίρος για την ειρήνη, αλλιώς ρισκάρει την απομόνωση. Η απομόνωση τους οδήγησε εκεί που ήταν την τελευταία φορά». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή