Γιατί ξυπνάμε τακτικά στη μέση της νύχτας;

Γιατί ξυπνάμε τακτικά στη μέση της νύχτας;

Είναι μια αβλαβής κατάσταση που όμως η συχνότητά της, αλλά και η δυσκολία να αποκοιμηθεί κάποιος ξανά, υποδηλώνει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι φυσιολογικό και συνήθως αβλαβές να ξυπνάμε μερικές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς ο εγκέφαλος περνάει τα διάφορα στάδια βαθύτερου και ελαφρότερου ύπνου.

Οι ηλικιωμένοι συχνά πρέπει επίσης να σηκωθούν από το κρεβάτι για να χρησιμοποιούν το μπάνιο μία ή δύο φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν ξανά και μπορεί να μη θυμούνται καν το νυχτερινό ξύπνημά τους το επόμενο πρωί. Ωστόσο, αν ξυπνάτε συχνά στη μέση της νύχτας και δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, μπορεί να υπάρχει κάποιο υποκείμενο πρόβλημα.

«Εάν ξυπνάτε τη νύχτα τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα για μια περίοδο τουλάχιστον τριών μηνών, θα μπορούσατε να έχετε χρόνια αϋπνία», δήλωσε ο ειδικός στον ύπνο της κλινικής Mayo στη Μινεσότα και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής Υπνου, δρ Κανάν Ραμάρ.

Το κύριο αίτιο της αϋπνίας είναι το άγχος. Εάν ξυπνήσετε και κοιτάξετε το ρολόι και στη συνέχεια αρχίσετε να ανησυχείτε για την ανάγκη να ξεκουραστείτε για τη δουλειά την επόμενη μέρα, να πληρώσετε τους λογαριασμούς σας ή άλλα πράγματα που σας ανησυχούν, μπορεί να ενεργοποιηθεί το συμπαθητικό νευρικό σας σύστημα.

Με τη σειρά τους, τα επίπεδα της αδρεναλίνης θα αυξηθούν, ανεβάζοντας τον καρδιακό ρυθμό και οδηγώντας σε μια κατάσταση αυξημένης διέγερσης, καθιστώντας ιδιαίτερα δύσκολη την προσπάθειά σας να αποκοιμηθείτε ξανά. Εάν διαπιστώσετε ότι έχετε ξυπνήσει για 25 λεπτά ή περισσότερο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να κάνετε μια χαλαρή δραστηριότητα που θα ηρεμήσει τις σκέψεις σας.

Ηπιες διατάσεις ή αναπνευστικές ασκήσεις μπορεί να είναι αποτελεσματικές, όπως και ο διαλογισμός, ο οποίος έχει αποδειχθεί σε μελέτες ότι βοηθάει στην καταπολέμηση της χρόνιας αϋπνίας. Οι ειδικοί προτείνουν να αποφύγετε την ανάγνωση στο κινητό σας, καθώς το μπλε φως που εκπέμπουν οι συσκευές μπορεί να καταστείλει την παραγωγή μελατονίνης, την ορμόνη που μας βοηθάει να κοιμόμαστε.

Οταν τελικά αρχίσετε να αισθάνεστε κουρασμένοι, επιστρέψτε στο κρεβάτι και προσπαθήστε να ξεκουραστείτε. Στη συνέχεια, την επόμενη μέρα, εφαρμόστε ορισμένες συνήθειες υγιεινής ύπνου για να αυξήσετε τις πιθανότητες του συνεχούς ύπνου. Πιο συγκεκριμένα, προσπαθήστε να περιορίσετε το αλκοόλ που καταναλώνετε.

Σε μικρές ποσότητες, το αλκοόλ μπορεί να λειτουργήσει ως ηρεμιστικό, φέρνοντας εύκολα τον ύπνο, ωστόσο μπορεί επίσης να σας κάνει να ξυπνήσετε στη μέση της νύχτας, καθώς το σώμα σας το μεταβολίζει. Αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης μετά τις 2 μ.μ. γιατί μπορεί να παραμείνει στο σύστημά σας μέχρι το βράδυ και η διέγερση που προκαλεί μειώνει τις πιθανότητες ενός ήρεμου ύπνου χωρίς διακοπές. Αποφύγετε επίσης τον ύπνο αργά μέσα στη μέρα, καθώς αυτό μπορεί να σας δυσκολέψει να αποκοιμηθείτε τη νύχτα και προσπαθήστε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα ύπνου κατά το οποίο θα ξυπνάτε και θα πέφτετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε μέρα.

Τέλος, εάν σηκώνεστε συχνά για να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο, προσπαθήστε να περιορίσετε το νερό ή άλλα υγρά που πίνετε το βράδυ δύο έως τέσσερις ώρες προτού προσπαθήσετε να κοιμηθείτε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή