Μια ήπειρος ξεκινάει γυμναστική

Μια ήπειρος ξεκινάει γυμναστική

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Τι στην ευχή είναι το «Fit for 55»; Κάποιο καινούργιο γυμναστήριο; Εφαρμογή για μεσήλικες που αναζητούν συντρόφους; Οχι, είναι η απόπειρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μεταμορφώσει την οικονομία μιας ολόκληρης ηπείρου. Το «Fit for 55» θα μπορούσε να μεταφραστεί ως «έτοιμος, γυμνασμένος, κατάλληλος για τα 55». Οπου 55 δεν είναι τα χρόνια αλλά η μείωση των ρύπων κατά 55% το 2030 σε σχέση με τους ρύπους του 1990.

Ας το παραδεχθούμε, πιο εύκολα λέει κανείς «fit for 55» παρά «μείωση των ρύπων κατά 55% το 2030 σε σχέση με τους ρύπους του 1990». Σε πρώτη φάση, ουδείς έξω από τη «φούσκα» των Βρυξελλών θα ξέρει περί τίνος πρόκειται. Αυτό θα δώσει στις Βρυξέλλες το περιθώριο να καταρτίσουν το πρόγραμμα «γυμναστικής» έτσι ώστε να συνοδεύεται από πλάνο επιβράβευσης. Οχι μόνο ιδρώτας, αλλά και ανταμοιβή, όχι μόνο αυξημένη φορολογία άνθρακα αλλά και αντιστάθμιση μέσω του κοινωνικού ταμείου για να μην ανατεθεί η άρση βαρών στους πιο αδύνατους. 

Τα σχόλια

«Γελοίο όνομα» απεφάνθη παρ’ όλα αυτά ο ανταποκριτής των «Νιου Γιορκ Τάιμς» στις Βρυξέλλες, Στίβεν Ερλάνγκερ. «Ετοιμος για φλερτ στα 30, κάνω κέφι τα 40, fit for 50», έγραψε ο δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου Ντέιβ Κλαρκ.

⇒ Διαβάστε επίσης: Το νέο «πράσινο» πακέτο της Ευρώπης

Μήπως όμως με όρους μάρκετινγκ το τετραπλό F (fit for fifty-five) τελικά καταλήγει να κάνει τη δουλειά του; Εξάλλου η σύνδεση με το fitness έχει και μια άλλη πτυχή. Είναι η επανάσταση στις μετακινήσεις, με την κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης και την επέκταση της χρήσης του ποδηλάτου, συμβατικού και ηλεκτρικού, ως καθαρού μέσου μεταφοράς. Για την επίτευξη των κλιματικών στόχων, τα αυτοκίνητα στους δρόμους πρέπει να είναι όχι μόνο καθαρότερα αλλά και λιγότερα. Οπως φαίνεται από τις ανακοινώσεις τους, οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες δεν θεωρούν την προοπτική αυτή καθόλου διασκεδαστική. 

«Πρακτικά, η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία υποχρεώνεται να κατασκευάσει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα», σημείωσε η γερμανική κλαδική ένωση VDA, αναφέροντας τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει αυτό για ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής κινητήρων εσωτερικής καύσης. Το fitness θα συνοδευτεί με οικονομική αναδιάρθρωση. Και σε αυτή την περίπτωση, η σωματική άσκηση δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά μέσο για την επίτευξη της υγείας, εν προκειμένω της υγείας ενός βαριά άρρωστου πλανήτη.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή