Ήθελε πρόεδρο τον «ανισόρροπο» Τραμπ ο Πούτιν

Ήθελε πρόεδρο τον «ανισόρροπο» Τραμπ ο Πούτιν

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Guardian, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε ο ίδιος το πράσινο φως σε επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να στηριχθεί ο Τραμπ, ο οποίος χαρακτηρίζεται «παρορμητικός, πνευματικά ασταθής και ανισόρροπος».

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε ο ίδιος το πράσινο φως σε επιχείρηση των μυστικών υπηρεσιών, προκειμένου να στηριχθεί σθεναρά ο «ανισόρροπος» Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Guardian, που βασίζεται σε έγγραφα του Κρεμλίνου, η εντολή δόθηκε στη διάρκεια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας. Στο σύντομο ψυχογράφημα του Τραμπ χαρακτηρίζεται «παρορμητικός, πνευματικά ασταθής και ανισόρροπος, που πάσχει από σύμπλεγμα κατωτερότητας». Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 22 Ιανουαρίου 2016 και σε αυτήν συμμετείχαν ο Πούτιν, οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και ανώτατοι υπουργοί. Συμφώνησαν ότι αν ο Τραμπ αναλάβει τον Λευκό Οίκο, η εξέλιξη θα εξυπηρετήσει τα στρατηγικά συμφέροντα της Μόσχας, αφενός την κοινωνική αναταραχή στις ΗΠΑ και αφετέρου την αποδυνάμωση της διαπραγματευτικής ισχύος του Αμερικανού προέδρου.

Οι τρεις μυστικές υπηρεσίες κλήθηκαν να βρουν πρακτικές λύσεις για να στηρίξουν τον Τραμπ, σε ένα διάταγμα που φέρει την υπογραφή Πούτιν. Δυτικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν την ύπαρξη των επίμαχων εγγράφων εδώ και μήνες και τα εξέταζαν προσεκτικά. Τα ντοκουμέντα, που περιήλθαν στην κατοχή του Guardian, αποτελούν μια εξαιρετικά σοβαρή και ασυνήθιστη διαρροή μέσα από το Κρεμλίνο. Προϊόν μυθοπλασίας χαρακτήρισε η Μόσχα το ρεπορτάζ. 

Η αποκάλυψη έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας είναι τεταμένες. Χθες, Ρώσος εισαγγελέας ζήτησε εξαετή φυλάκιση με αναστολή για τον Αμερικανό επενδυτή Μάικλ Κάλβεϊ, ιδρυτή του αμοιβαίου κεφαλαίου, ο οποίος είχε συλληφθεί μαζί με άλλα στελέχη στις αρχές του 2019 με την κατηγορία της υπεξαίρεσης, την οποία ο ίδιος αρνείται. Η υπόθεση αναμένεται να προκαλέσει την αντίδραση της Ουάσιγκτον, ενώ οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως προσφέρουν έως 10 εκατ. δολάρια για πληροφορίες που μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση ή τον εντοπισμό κακόβουλων χρηστών του κυβερνοχώρου. 

Tέλος, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με τη Δύση, ο Πούτιν διέταξε χθες τη ρωσική κυβέρνηση να συνδράμει τη Λευκορωσία στην αντιμετώπιση των δυτικών κυρώσεων εις βάρος του Μινσκ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή