Νότια Ιταλία: Ζητούνται κάτοικοι επί πληρωμή

Νότια Ιταλία: Ζητούνται κάτοικοι επί πληρωμή

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ονειρεύεστε ότι θα εγκαταλείψετε τις άσχημες, θορυβώδεις πόλεις και θα ζήσετε και θα δουλέψετε σε κάποιο ειδυλλιακό παραδοσιακό χωριό στον βαθύ ιταλικό Νότο; Ηρθε η ώρα το όνειρό σας όχι μόνο να γίνει πραγματικότητα, αλλά και να πληρωθείτε για αυτό. Η περιφέρεια της Καλαβρίας, στη νότια Ιταλία, πρόκειται να προσφέρει 28.000 ευρώ, σε βάθος τριετίας, σε όποιον μετεγκατασταθεί στα μικρά χωριουδάκια της, με λιγότερους από 2.000 κατοίκους. Πρόκειται για μία προσπάθεια να υπερκεραστεί η δραματική μείωση των τοπικών πληθυσμών και να δοθεί νέα ζωή στα χωριά.

Βέβαια, τα χρήματα που υπόσχονται οι Αρχές δεν είναι «ευγενής δωρεά». Για να τα εισπράξετε, θα πρέπει να δημιουργήσετε μία νέα επιχειρηματική δραστηριότητα ή να αναλάβετε τη λειτουργία κάποιας ήδη υπάρχουσας, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε κοινότητας.

Αναμφίβολα, οι όροι της παραμυθένιας προσφοράς είναι αρκετοί. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να είστε έτοιμος να εγκατασταθείτε στο χωριό της επιλογής σας εντός 90 ημερών και να είστε νεότεροι των 40 ετών. Στόχος του προγράμματος είναι τα «κοιμισμένα» σήμερα χωριά να σφύζουν στο μέλλον από ζωή, γεμάτα με νέους ανθρώπους που έχουν όρεξη για δουλειά. 

Οπως εξηγεί ο περιφερειακός σύμβουλος της Καλαβρίας, Τζιανλούκα Γκάλο, το εισόδημα που θα χορηγείται σε όσους αδράξουν την ευκαιρία, θα ανέρχεται σε 800 έως 1.000 ευρώ, τα οποία μπορούν να εισπράττουν μηνιαίως ή εφάπαξ ώστε να τα χρησιμοποιήσουν ως επένδυση για την ανάπτυξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, όπως π.χ. η δημιουργία ενός εστιατορίου, μπαρ, καφέ ή μικρού τουριστικού καταλύματος. 

Ο Τζιανπιέτρο Κόπολα, δήμαρχος του Αλτομόντε, που συμμετέχει στο πρόγραμμα, τονίζει ότι πρόκειται για μια πιο στοχευμένη προσπάθεια αναζωογόνησης των μικρών τοπικών κοινοτήτων. «Θέλουμε η πρωτοβουλία μας να είναι ένα ζωντανό πείραμα κοινωνικής συμπερίληψης. Να φέρουμε ανθρώπους στον τόπο μας και να γεμίσουν ξανά με ζωή τα εγκαταλελειμμένα χωριά. Η αβεβαιότητα του τουρισμού, αλλά και οι εκποιήσεις ακινήτων για ένα ευρώ, παρότι έγιναν πρωτοσέλιδα, δεν είναι ο σωστός τρόπος για να επιστρέψουν στη ζωή τα χωριά».

Ανάλογα προγράμματα εφαρμόζουν και άλλες περιφέρειες όπως η Μολίζε και η πόλη Καντέλα στην Απουλία. Το 75% των πόλεων στην Καλαβρία, που ανέρχονται σε 320, σήμερα έχουν λιγότερους από 5.000 κατοίκους, γεγονός που δημιουργεί έντονο φόβο ότι, εφόσον δεν εισρεύσει νέα ζωή, θα ερημώσουν ολοκληρωτικά και θα μετατραπούν σε φαντάσματα. «Στόχος μας είναι να τονώσουμε την τοπική οικονομία και να δώσουμε νέα ζωή στις μικρές κοινότητες», εξηγεί ο Γκάλο. «Θέλουμε η ζήτηση εργασίας να είναι ίση με την προσφορά και για αυτό ζητήσαμε από τα χωριά να μας κοινοποιήσουν ποιες ανάγκες έχουν, τι τύπους επαγγελματιών χρειάζονται».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή