ΠΟΥ: Νέες έρευνες για την προέλευση του ιού

ΠΟΥ: Νέες έρευνες για την προέλευση του ιού

Πρόωρος ο αποκλεισμός του ενδεχομένου διαφυγής από εργαστήριο, παραδέχθηκε ο επικεφαλής του Οργανισμού

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπερβολικά πρόωρος ήταν ο αποκλεισμός του ενδεχόμενου διαφυγής του φονικού κορωνοϊού από εργαστήριο, παραδέχθηκε χθες ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δρ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. Πρόκειται για την πρώτη φορά που ο δρ Γκεμπρεγέσους αναγνωρίζει την ολιγωρία του ΠΟΥ, απαντώντας, με πολύμηνη καθυστέρηση, στην έντονη κριτική που δέχθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του πορίσματος του κλιμακίου εμπειρογνωμόνων που επισκέφθηκε τη Γουχάν. Στο πόρισμα, η θεωρία του εργαστηρίου χαρακτηριζόταν «άκρως απίθανη». Ταυτόχρονα, ο δρ Γκεμπρεγέσους κάλεσε την Κίνα να επιδείξει μεγαλύτερη διαφάνεια στην έρευνα της προέλευσης του κορωνοϊού.

Οι χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής του ΠΟΥ συνιστούν πλήρη μεταστροφή από την προηγούμενη θέση του για τις κινεζικές πρακτικές. Καθ’ όλη την εξέλιξη του πανδημικού εφιάλτη, ο δρ Γκεμπρεγέσους δεν έχανε ευκαιρία να επαινεί την Κίνα για τη διαφάνεια και την ταχύτητα των ενεργειών της, παρότι ανώτατα στελέχη του οργανισμού υποστήριζαν ότι γίνονταν προσπάθειες συγκάλυψης των πραγματικών περιστατικών. Χθες ο επικεφαλής του ΠΟΥ επίσης παραδέχθηκε ότι η πρόσβαση στα κινεζικά δεδομένα υπήρξε πρόκληση για το κλιμάκιο του διεθνούς οργανισμού που επισκέφθηκε τη Γουχάν στις αρχές της χρονιάς.

Μάλιστα, ίσως προϊδεάζοντας τους δημοσιογράφους που συμμετείχαν στη χθεσινή ενημέρωση στην έδρα του οργανισμού στη Γενεύη, ο δρ Γκεμπρεγέσους τόνισε: «Εχω δουλέψει σε εργαστήρια, είμαι ανοσολόγος και γνωρίζω ότι ατυχήματα γίνονται. Είναι μάλιστα συχνά». Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού επίσης ανακοίνωσε ότι έχουν δρομολογηθεί καινούργιες έρευνες που ίσως μας επιτρέψουν να μάθουμε από πού ξεκίνησε ο κορωνοϊός και κατέληξε λέγοντας: «Ελπίζω ότι, με καλύτερη συνεργασία, θα καταφέρουμε να βρούμε πώς άρχισε αυτή η υπόθεση».

Η θεωρία της διαφυγής του κορωνοϊού από το εργαστήριο ανοσολογίας της Γουχάν κέρδισε νέα ορμή μετά την εντολή του προέδρου Τζο Μπάιντεν προς τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών να την ερευνήσουν ενδελεχώς. Την ίδια στιγμή, το Πεκίνο αρνείται κατηγορηματικά ότι το πανδημικό στέλεχος διέφυγε από κινεζικά εργαστήρια, καταγγέλλοντας ότι αυτές οι προσεγγίσεις έχουν πολιτικά κίνητρα. Επίσης, οι κινεζικές αρχές πέρασαν στην αντεπίθεση υποστηρίζοντας ότι η πανδημία δεν ξεκίνησε καν από τη χώρα, αλλά στο εξωτερικό. Η συντριπτική πλειονότητα της επιστημονικής κοινότητας εξακολουθεί να πιστεύει ότι ο κορωνοϊός μεταπήδησε, με κάποιο τρόπο, από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή