ΚΟΣΜΟΣ

Κλιματική αλλαγή: Xειρότερα φαινόμενα από τις προβλέψεις

Κλιματική αλλαγή: Xειρότερα φαινόμενα από τις προβλέψεις

Η ένταση και η κλίμακα των πλημμυρών στη Γερμανία συγκλόνισαν τους επιστήμονες του κλίματος, οι οποίοι δεν περίμεναν να σπάσουν τα ρεκόρ τόσο πολύ και τόσο σύντομα σε μια τόσο μεγάλη περιοχή. Μετά το θανατηφόρο κύμα καύσωνα στις ΗΠΑ και στον Καναδά πριν από δύο εβδομάδες, οι έντονες καταιγίδες στην Κεντρική Ευρώπη έχουν προκαλέσει ανησυχίες πως η ανθρωπογενής κλιματική καταστροφή κάνει τον ακραίο καιρό ακόμη χειρότερο από τον προβλεπόμενο. Στη Γερμανία, περιοχές της Ρηνανίας-Παλατινάτο και της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας πλημμύρισαν με 148 λίτρα βροχής ανά τ.μ. εντός 48 ωρών, σε μια περιοχή που συνήθως συγκεντρώνει περίπου 80 λίτρα ολόκληρο τον Ιούλιο. Το πιο εντυπωσιακό ρεκόρ σημειώθηκε στην Κολωνία-Στάμχαϊμ που βυθίστηκε σε 154 χιλιοστά βροχής για 24 ώρες, εξαλείφοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 95 χιλιοστών, ενώ η Χάγκεν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την υπερχείλιση του ποταμού Βόλμε, του οποίου τα νερά ανέβηκαν σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και 400 χρόνια.

Οι επιστήμονες έχουν προβλέψει εδώ και καιρό ότι οι εκπομπές θα προκαλούσαν περισσότερες πλημμύρες, καύσωνες, ξηρασία, καταιγίδες και άλλες μορφές ακραίων καιρικών συνθηκών, αλλά οι τελευταίες αυξήσεις έχουν ξεπεράσει τις πλέον δυσοίωνες εκτιμήσεις. «Είμαι έκπληκτος από το πόσο μικρότερα είναι τα προηγούμενα ρεκόρ», δήλωσε στον Guardian ο Ντίτερ Γκέρτεν, καθηγητής Κλιματολογίας και Υδρολογίας στο Ινστιτούτο Eρευνας για τις Επιπτώσεις του Κλίματος στο Πότσνταμ. Σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετεωρολογικών Προγνώσεων Μεσαίου Εύρους Κάρλο Μπουοντέμπο, όλα τα υδρο-μετεωρολογικά ακραία φαινόμενα θα γίνουν ακόμη πιο ακραία. «Αυτό που είδαμε στη Γερμανία είναι σύμφωνο με αυτήν την τάση». 

Τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα προκαλέσει πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, κάτι που σημαίνει ότι τα ρεκόρ θα σπάνε με μεγαλύτερη συχνότητα σε περισσότερα μέρη. Ο Ντάνιελ Σουέιν, επιστήμονας του κλίματος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Aντζελες, είπε ότι δημιουργήθηκαν τόσο πολλά νέα ρεκόρ στις ΗΠΑ φέτος το καλοκαίρι που δεν αποτελούν πλέον είδηση. «Οι ΗΠΑ είναι συχνά στο προσκήνιο, αλλά έχουμε επίσης δει φοβερά θερμικά γεγονότα στη βόρεια Ευρώπη και στη Σιβηρία. Αυτό δεν είναι ένα τοπικό σοκαριστικό γεγονός, είναι μέρος ενός παγκόσμιου μοτίβου».