Ισραήλ: Η Ben & Jerry’s σταματά τη διάθεση των παγωτών της στη Δυτική Όχθη

Ισραήλ: Η Ben & Jerry’s σταματά τη διάθεση των παγωτών της στη Δυτική Όχθη

Απόφαση ενάντια στις διαθέσεις της μητρικής της εταιρίας, με τον Μπένετ να προειδοποιεί για συνέπειες

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ανοικτή αντιπαράθεση με το Ισραήλ έχει έρθει η μεγάλη αμερικανική εταιρία παγωτών Ben & Jerry’s, μετά την απόφασή της να σταματήσει τις πωλήσεις των προϊόντων της στις κατεχόμενες από τους Ισραηλινούς περιοχές στη Δυτική Όχθη.

Αντιβαίνοντας την πολιτική της μητρικού ομίλου Unilever, η Ben & Jerry’s ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι δεν πρόκειται να ανανεώσει την τοπική άδεια παροχής των προϊόντων της στη Δυτική Όχθη σε ένδειξη απαρέσκειας για την ισραηλινή τακτική του εποικισμού στις περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στην Παλαιστινιακή Αρχή. Η σχετική άδεια σε τοπικό παραχωρησιούχο εκπνέει στα τέλη του 2022.

Η εταιρία που εδρεύει στο Βερμόντ των ΗΠΑ πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει την παρουσία της στο Ισραήλ, αλλά υπό άλλη μορφή (προφανώς σε συνεργασία με άλλη τοπική εταιρία) και χωρίς παρουσία στη Δυτική Όχθη.

Η πώληση των προϊόντων της στις περιοχές που έχουν καταλάβει Ισραηλινοί έποικοι «είναι ασύμβατη με τις αξίες μας» ανέφερε η εταιρία παγωτών.

Το Ισραήλ αντέδρασε έντονα, προειδοποιώντας τη μητρική Unilever με «σοβαρές συνέπειες», ενώ έστειλε επιστολή σε 35 κυβερνήτες αμερικανικών πολιτειών ζητώντας την εφαρμογή νομοθεσίας κατά του μποϊκοτάζ. Κατηγόρησε μάλιστα την Ben & Jerry’s ότι υπέκυψε σε πιέσεις φιλοπαλαιστινιακών κύκλων.

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού δήλωσε την Τρίτη ότι υπήρξε επικοινωνία του Ναφτάλι Μπένετ με τον εκτελεστικό διευθυντή της Unilever Άλαν Τζόουπ κατά την οποία ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης προειδοποίησε ότι «αυτή η κίνηση έχει σοβαρές συνέπειες, νομικές και άλλες, και [το ισραηλινό κράτος] θα κινηθεί επιθετικά ενάντια σε κάθε κίνηση μποϊκοτάζ με στόχο πολίτες».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού δικτύου NBC, η απόφαση αυτή αντίκειται στην πολιτική της Unilever, αλλά η (Ινδή) πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Ανουράντα Μιτάλ δήλωσε ότι «θέλουμε αυτή η εταιρία να καθοδηγείται από αξίες και όχι από τη μητρική της εταιρία».

Υπενθυμίζεται ότι το 2018 η εταιρία βραχυχρόνιων μισθώσεων κατοικιών Airbnb είχε διακόψει την προσφορά στην πλατφόρμα της χώρων στις εποικισμένες περιοχές της Δυτικής Όχθης.

Ωστόσο το 2019 αναίρεσε την απόφασή της κατόπιν νομικών προσφυγών στις ΗΠΑ, προσφέροντας πάντως τα έσοδά της από τις περιοχές εκείνες σε ανθρωπιστικούς σκοπούς.

Πηγή: Reuters, NBC News

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή