ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Pegasus: Εισαγγελική έρευνα στη Γαλλία για κατασκοπεία κατά δημοσιογράφων

Έρευνα για τις κατηγορίες του ιστοτόπου Mediapart και δύο δημοσιογράφων του ότι έπεσαν θύματα κατασκοπείας με τη χρήση του λογισμικού Pegasus, ξεκίνησε η εισαγγελία του Παρισιού

Υπόθεση Pegasus: Εισαγγελική έρευνα στη Γαλλία για κατασκοπεία κατά δημοσιογράφων

Έρευνα για τις κατηγορίες του ιστοτόπου Mediapart και δύο δημοσιογράφων του ότι έπεσαν θύματα κατασκοπείας από το Μαρόκο με τη χρήση του λογισμικού Pegasus, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο παγκόσμιου σκανδάλου, ξεκίνησε η εισαγγελία του Παρισιού στη Γαλλία.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Κυριακή από 17 οργανισμούς μέσων ενημέρωσης υπό τον μη κερδοσκοπικό δημοσιογραφικό όμιλο, που έχει έδρα στο Παρίσι, Forbidden Stories, το λογισμικό αυτό που δημιούργησε η ισραηλινή εταιρεία NSO, είχε χρησιμοποιηθεί σε απόπειρες και επιτυχημένες υποκλοπές 37 κινητών τηλεφώνων που ανήκαν σε δημοσιογράφους, κυβερνητικούς αξιωματούχους και ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο ιστότοπος Mediapart ανέφερε σε μια σειρά από μηνύματα στο Twitter χθες, Δευτέρα, ότι οι μυστικές υπηρεσίες του Μαρόκου είχαν χρησιμοποιήσει το Pegasus για να κατασκοπεύσουν τα κινητά τηλέφωνα δύο εκ των ρεπόρτερ του.

«Ο μόνος τρόπος για να βγάλουμε άκρη σε αυτό είναι οι δικαστικές αρχές να διενεργήσουν ανεξάρτητη έρευνα σε σχέση με εκτεταμένη κατασκοπεία που διοργανώθηκε στη Γαλλία από το Μαρόκο», σημείωνε ο Mediapart σε ένα από τα μηνύματά του στο Twitter.

Το Μαρόκο έκανε λόγο για «αβάσιμες και ψευδείς κατηγορίες».

Στην ανακοίνωση της εισαγγελίας του Παρισιού δεν αναφέρεται το Μαρόκο, αλλά ότι αποφασίστηκε να ξεκινήσει έρευνα αφότου ελήφθη η καταγγελία από τον ιστότοπο Mediapart και τους δημοσιογράφους του.

Η εισαγγελία του Παρισιού θα εξετάσει μια σειρά από πιθανά εγκλήματα που σχετίζονται με την ηλεκτρονική κατασκοπεία.

Η εφημερίδα The Guardian, ένα από τα μέσα ενημέρωσης που εμπλέκονται στην έρευνα, ανακοίνωσε ότι αυτή δείχνει «εκτεταμένη και συνεχή κατάχρηση» του λογισμικού της NSO, που προσβάλλει κινητά τηλέφωνα, ώστε να επιτρέπει την υποκλοπή μηνυμάτων, φωτογραφιών και email, την καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών και την ενεργοποίηση κρυφά μικροφώνων.

Η NSO ανακοίνωσε ότι το προϊόν της προορίζεται αποκλειστικά για χρήση από ελεγχόμενες κυβερνητικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες επιβολής του νόμου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εγκλήματος. Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία διαψεύδει τις πληροφορίες του Forbidden Stories και των εταίρων του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Τελευταίες ειδήσεις

Κύπρος: Εθνικό Συμβούλιο για την Αμμόχωστο – Ενημερώνει Ε.Ε. και ΟΗΕ

Φολέγανδρος: Νέα προθεσμία για να απολογηθεί έλαβε ο 30χρονος – Τι δήλωσε σε δημοσιογράφους