Η «Δέλτα» εκτινάσσει τα κρούσματα παγκοσμίως

Η «Δέλτα» εκτινάσσει τα κρούσματα παγκοσμίως

Παγκόσμια έκρηξη κρουσμάτων στα μέσα του καλοκαιριού

5' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εφιαλτικά σενάρια των επιδημιολόγων, που προέβλεπαν ταχεία επικράτηση της Μετάλλαξης Δέλτα, φαίνεται πως επιβεβαιώνονται, καθώς τα στοιχεία ανά τον πλανήτη δείχνουν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω θέρους.

ΗΠΑ

Η παραλλαγή Δέλτα είναι η αιτία του 80% και πλέον των νέων κρουσμάτων COVID-19 στις ΗΠΑ, όμως τα εγκεκριμένα εμβόλια παραμένουν πάνω από 90% αποτελεσματικά στην αποτροπή των νοσηλειών και θανάτων, δήλωσε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Άντονι Φάουτσι.

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην αμερικανική γερουσία, υπήρξε μια έντονη συνομιλία με τον Ρεπουμπλικανό βουλευτή Ραντ Πολ, ο οποίος κατηγόρησε τον Φάουτσι ότι είπε ψέματα σχετικά με το ότι τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας παρείχαν χρηματοδότηση για έρευνα στο Ινστιτούτο Ιολογίας της Γουχάν, στην Κίνα. Ο Φάουτσι ανταπέδωσε τα πυρά: «Γερουσιαστή Πολ, δεν έχω ποτέ πει ψέματα ενώπιον του Κογκρέσου… (και) δεν ξέρετε για τι μιλάτε». 

Αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ δήλωσαν ότι η «Δέλτα» έχει καταστεί κυρίαρχο στέλεχος εν μέσω προειδοποιήσεων ότι το πλήρες άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας μπορεί να χρειαστεί να περιοριστεί από τις αρχές. Η διευθύντρια των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δήλωσε ότι η υπηρεσία εκτιμά τώρα ότι η «Δέλτα» αντιπροσωπεύει το 83% των περιπτώσεων. «Αυτή είναι μια δραματική αύξηση 50%», δήλωσε.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ είχαν κατά μέσο όρο 239 θανάτους την ημέρα από την Covid-19, αύξηση σχεδόν 48% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ αφού αρχικώς βίωσαν μια «πανδημία των μη εμβολιασμένων», αυτό φαίνεται ότι επαναλαμβάνεται με μεγάλη διασπορά σε όσους είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να εμβολιαστούν.

Αυτή τη στιγμή, 161 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι, αριθμός που αντοπροσωπεύει το 48,6% του πληθυσμού των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του CDC. 

Η «Δέλτα» εκτινάσσει τα κρούσματα παγκοσμίως-1

Βρετανία

Η Βρετανία ανακοίνωσε την Τρίτη 46.558 νέα κρούσματα της Covid-19, σε μια ποσοστιαία άνοδο των μολύνσεων μεταξύ 14ης και 20ής Ιουλίου 40,7% σε σύγκριση με τις προηγούμενες επτά ημέρες.

Κατά το τελευταίο 24ωρο επίσης υπέκυψαν στη νόσο 96 άνθρωποι.

Συνολικά, 46,35 εκατομμύρια άτομα στη χώρα έχουν λάβει την πρώτη δόση ενός εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού έως χθες 19 Ιουλίου και 36,24 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Γαλλία

Ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 στη Γαλλία το τελευταίο 24ωρο εκτοξεύτηκε σε 18.000, έναντι λιγότερων από 7.000 πριν από μία εβδομάδα, προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν, μια αύξηση, που σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πρωτόγνωρη και οφείλεται στην παραλλαγή Δέλτα.

«Μόλις περιήλθαν στη γνώση μου οι αριθμοί μολύνσεων των τελευταίων 24 ωρών στη χώρα μας (…). Χθες, είχαμε 18.000 μολύνσεις σε μονάχα 24 ώρες», είπε. «Αυτό σημαίνει ότι είχαμε μια αύξηση της κυκλοφορίας του ιού της τάξης του 150% σε διάστημα μίας εβδομάδας: δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ αυτό, ούτε με την Covid (το ιστορικό στέλεχος του ιού), ούτε μια την αγγλική παραλλαγή, ούτε με τη νοτιοαφρικανική ούτε με τη βραζιλιάνικη», συνέχισε. [Διαβάστε]

Η γαλλική κυβέρνηση φοβάται ότι αυτή η αύξηση, που πλήττει κυρίως τους νέους, θα καταλήξει στους ηλικιωμένους ή ευπαθείς πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί και θα οδηγήσει σε αύξηση των νοσηλειών. «Οι νοσοκομειακοί δείκτες μας, παρόλο που μένουν αρκετά χαμηλοί, έχουν αρχίσει να αυξάνονται», προειδοποίησε ο υπουργός. 

Πάντως, παρά την αύξηση στα κρούσματα, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι σε κινηματογράφους, μουσεία και αθλητικές εγκαταστάσεις η χρήση της μάσκας δεν θα είναι πλέον υποχρεωτική για τους πολίτες διαθέτουν υγειονομικό πιστοποιητικό. [Διαβάστε]

Η «Δέλτα» εκτινάσσει τα κρούσματα παγκοσμίως-2

Ιταλία

Τα κρούσματα κορωνοϊού στη Ρώμη πενταπλασιάστηκαν, την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ιταλικών υγειονομικών αρχών. Τα ΜΜΕ αναφέρονται σε «έκρηξη», η οποία αποδίδεται στους ξέφρενους πανηγυρισμούς που ξέσπασαν μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου. «Η Αιώνια Πόλη έχει μετατραπεί σε μια μεγάλη εστία μόλυνσης», γράφει η εφημερίδα La Repubblica.

Την εβδομάδα από τις 28 Ιουνίου μέχρι τις 4 Ιουλίου, τα συνολικά κρούσματα στην πόλη, ήταν 293. Την εβδομάδα από τις 12 μέχρι τις 18 Ιουλίου, εκτοξεύθηκαν στα 1.368. Πρόκειται για αύξηση 450%. [Διαβάστε]

Ταυτόχρονα υπάρχει αισθητή αύξηση κρουσμάτων στα ιταλικά θέρετρα, λόγω της Δέλτα. [Διαβάστε]

Για να αποφύγει την επιβολή εκτεταμένων απαγορεύσεων, η κυβέρνηση Ντράγκι ετοιμάζεται να αλλάξει τα κύρια κριτήρια αξιολόγησης: Θα σταματήσει να δίνει βάρος στον αριθμό των καθημερινών κρουσμάτων και θα υιοθετήσει, ως κύριο σημείο αναφοράς, τις εισαγωγές ασθενών με Covid-19 σε νοσοκομεία και ΜΕΘ.

Η «Δέλτα» εκτινάσσει τα κρούσματα παγκοσμίως-3

Γερμανία

Να μην αρθούν βιαστικά τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό στη Γερμανία, διότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, προειδοποίησε ο πρόεδρος του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, Φρανκ Ούλριχ Μοντγκόμερι.

«Αυτή τη στιγμή, ο αριθμός των μολυσμένων ατόμων στη Γερμανία διπλασιάζεται κάθε εβδομάδα. Το να καταργήσουμε τους περιορισμούς στις επαφές μας και να ανοίξουμε τα πάντα θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο. Όποιος το κάνει διακινδυνεύει την έλευση του τετάρτου κύματος του κορωνοϊού. Αντ’ αυτού, πρέπει να προχωρήσουμε σταδιακά και με ελεγχόμενο τρόπο: να μην ανοίξουμε τα πάντα αμέσως, αλλά να επιτραπούν σταδιακά περισσότερες επαφές», είπε ο Μοντγκόμερι. [Διαβάστε]

Ισπανία

Η συντριπτική πλειονότητα των νέων κρουσμάτων στην Ισπανία, τις τελευταίες 5 εβδομάδες, έχει καταγραφεί μεταξύ ανεμβολίαστων ανθρώπων, δήλωσε η υπουργός Υγείας της χώρας Καρολίνα Νταρίας, την ώρα που οι νέες μολύνσεις αυξήθηκαν κατά 27.286.

Μόλις το 5,5% των νέων κρουσμάτων το διάστημα αυτό καταγράφηκε μεταξύ πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων, επισήμανε η Νταρίας, προσθέτοντας πως το 11,4% ήταν εμβολιασμένοι με μία δόση και το 83,1% ήταν ανεμβολίαστοι.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τον ρυθμό των εμβολιασμών, που έχουμε φθάσει», υπογράμμισε για να προσθέσει: «Αυτό θα μας δώσει ένα σημαντικό επίπεδο προστασίας προκειμένου να μας επιτραπεί να απολαύσουμε το καλοκαίρι».

Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων Covid-19 την ημέρα στην Ισπανία αυξάνεται σταθερά από τα τέλη Ιουνίου, με τον δείκτη επίπτωσης 14 ημερών ανά 100.000 κατοίκους να έχει αυξηθεί σε 622,4 σήμερα. Η χώρα των 46,9 εκατομμυρίων κατοίκων μετρά ήδη σχεδόν 4,2 εκατομμύρια κρούσματα και 81.148 θανάτους.

Ελλάδα

«Εδώ και ένα μήνα παρατηρείται αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα η αύξηση είναι επιθετική», τόνισε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, εξήγησε ότι η συγκέντρωση που παρατηρείται είναι αποτέλεσμα των κρουσμάτων που είχαν εντοπιστεί πριν από περίπου 5 ήμερες.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ανάλογη συγκέντρωση του ιού υπήρχε στα λύματα την περίοδο τέλη Ιανουαρίου-αρχές Φεβρουαρίου, ωστόσο τότε η αύξηση ήταν πιο ομαλή. «Το φαινόμενο εξελίχθηκε πολύ γρήγορα, δεν το περιμέναμε», επισήμανε και εκτίμησε ότι για να περιοριστεί η διασπορά χρειάζεται να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών και η ιχνηλάτηση.

Κατόπιν γνωστοποίησε ότι υπήρξε πρόταση να γίνονται μετρήσεις στα λύματα και στα νησιά που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, ωστόσο δεν προχώρησε το συγκεκριμένο σχέδιο, καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία λέει οι μετρήσεις να γίνονται σε μεγάλες πόλεις. [Διαβάστε]

Διαβάστε: Κορωνοϊός: 3.565 νέα κρούσματα, 9 θάνατοι, 121 διασωληνωμένοι

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή