Η καλύτερη ημέρα στη ζωή του Τζεφ Μπέζος

Η καλύτερη ημέρα στη ζωή του Τζεφ Μπέζος

Ο Τζεφ Μπέζος, ο αδελφός του, Μαρκ, ο 18χρονος Ολιβερ Ντέμεν και η 82χρονη Ουάλι Φανκ απόλαυσαν ένα δεκάλεπτο ταξίδι στο Διάστημα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρωσε χθες το μεσημέρι τη δική του βόλτα μέχρι τα όρια του Διαστήματος ο Τζεφ Μπέζος, ιδρυτής της Amazon και πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου. Στο πρώτο του διαστημικό ταξίδι, ένα όνειρο που, όπως αποκάλυψε, διατηρούσε από τα πέντε του χρόνια, τον συνόδεψαν μία 82χρονη πρωτοπόρος της αεροπορίας, ένας 18χρονος φοιτητής και ο αδελφός του Μαρκ. Στις 4 το απόγευμα της χθεσινής ημέρας η συντροφιά εκτοξεύθηκε από το Τέξας, με τον προωθητικό πύραυλο New Shepard της Blue Origin, ιδιοκτησίας Μπέζος, και πραγματοποίησε υποτροχιακή πτήση, διάρκειας περίπου 10 λεπτών, κατά την οποία οι επιβάτες απήλαυσαν την έλλειψη βαρύτητας.

⇒ Δείτε ολόκληρη τη διαδικασία πριν από την εκτόξευση καθώς και την πλήρη πτήση στο βίντεο που ακολουθεί: Η εκτόξευση στο 1:43:12. 

Η διαστημική βολίδα έφτασε σε ύψος 107 χλμ. από την επιφάνεια της Γης, αρκετά ψηλότερα από τη γραμμή Κάρμαν, τα όρια του Διαστήματος, σε ύψος 100 χλμ. Μετά την επιστροφή στη Γη, όπου η άτρακτος των επιβατών ακούμπησε μαλακά στην έρημο του Τέξας με τη βοήθεια αλεξιπτώτου, ο Μπέζος εμφανίστηκε χαμογελαστός φορώντας τη γαλάζια στολή του και καουμπόικο καπέλο. Αγκάλιασε τη Φανκ λέγοντας ότι «είναι η καλύτερη ημέρα της ζωής του» και χαιρέτησε το προσωπικό της Blue Origin. 

Επέτειος

Η χθεσινή πτήση, εκτός από αναμφίβολο επίτευγμα για τον νέο τομέα του διαστημικού τουρισμού, ήταν πλήρης συμβολισμών. Ο προωθητικός πύραυλος που μετέφερε τον Μπέζος και τη συντροφιά του στο Διάστημα έλαβε το όνομά του από τον Αλαν Σέπαρντ, τον πρώτο Αμερικανό που βρέθηκε στο Διάστημα το 1961. Επίσης συνέπεσε με την 52η επέτειο της ημέρας που τα μέλη της αποστολής «Απόλλων 11» της NASA άφησαν τα αποτυπώματα των βημάτων τους στη σεληνιακή επιφάνεια. 

Ταυτόχρονα χθες έφτασαν στο Διάστημα ο πιο ηλικιωμένος και ο νεότερος αστροναύτης της Ιστορίας. Η Ουάλι Φανκ, 82 ετών, η οποία παρότι εκπαιδεύτηκε ως αστροναύτης δεν κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρό της τη δεκαετία του 1960, επειδή κατά τη NASA αστροναύτες ήταν αποκλειστικά άνδρες, έγινε χθες η «γιαγιά» των διαστημικών ταξιδιών. Στο άλλο άκρο του ηλικιακού φάσματος o 18χρονος Ολλανδός Ολιβερ Ντέμεν έγινε ο νεότερος αστροναύτης της Ιστορίας. Στη χθεσινή πτήση ταξίδεψε και ο αδελφός του Τζεφ, Μαρκ Μπέζος, επενδυτής. 

Η Blue Origin αναμένεται να πραγματοποιήσει ακόμα δύο υποτροχιακές πτήσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Η επόμενη πρόκειται να γίνει τον Σεπτέμβριο. 

Ο Τζεφ Μπέζος, όπως και ο Ελον Μασκ και ο Ρίτσαρντ Μπράνσον, δέχθηκε σκληρή κριτική για τη συμμετοχή του στην «κούρσα του Διαστήματος των δισεκατομμυριούχων», που για κάποιους δεν είναι παρά ο ανταγωνισμός «υπερτροφικών εγώ» με στόχο τη μετατροπή του τελευταίου συνόρου σε «παιδική χαρά» των υπερπλουσίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή