Αλλάζει τον καιρό η πυρκαγιά στο Ορεγκον

Αλλάζει τον καιρό η πυρκαγιά στο Ορεγκον

Οι πυροσβέστες περιγράφουν μια φωτιά με «ακραία» συμπεριφορά, η οποία δημιουργεί απότομα ρεύματα αέρος

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΡΤΛΑΝΤ. Η μεγάλη πυρκαγιά στο Ορεγκον των βορειοδυτικών ΗΠΑ συνεχίζει να μαίνεται ανεξέλεγκτη, καίγοντας δάση που έχουν «στεγνώσει» εξαιτίας της παρατεταμένης ξηρασίας και του πρόσφατου καύσωνα-ρεκόρ. Οι πυροσβέστες περιγράφουν μια φωτιά με «ακραία» συμπεριφορά, η οποία υπερπηδά αντιπυρικές ζώνες και τροποποιεί τον καιρό.

«Η φωτιά είναι τόσο μεγάλη και παράγει τόσο πολλή ενέργεια και ακραίες θερμοκρασίες, που αλλάζει τον καιρό», είπε ο εκπρόσωπος της δασικής υπηρεσίας της πολιτείας, Μάρκους Κάουφμαν. «Συνήθως, ο καιρός μάς λέει τι θα γίνει με την πυρκαγιά. Σε αυτή την περίπτωση, η πυρκαγιά μάς λέει τι θα γίνει με τον καιρό». 

H πυρκαγιά έχει αποτεφρώσει 1.400 τ. χλμ. δασικών εκτάσεων, ενώ δεν υπάρχει άμεση προοπτική να τεθεί υπό έλεγχο. «Αυτή η πυρκαγιά είναι πραγματικά μεγάλη πρόκληση, έχουμε μπροστά μας συνεχιζόμενη μάχη για το ορατό μέλλον», δήλωσε ο διευθυντής διαχείρισης κρίσεων της δασικής υπηρεσίας, Τζο Χέσελ. Η πολιτεία ζήτησε βοήθεια σε πυροσβεστικά μέσα από άλλα σημεία των ΗΠΑ, καθώς τα δικά της είναι όλα αφιερωμένα στη μάχη της κατάσβεσης και δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν σε περίπτωση που ξεσπάσει άλλη πυρκαγιά. 

H φωτιά δημιουργεί σε καθημερινή βάση πυροσωρείτες (pyrocumulus), πυκνά σύννεφα που σχηματίζονται από τον ανερχόμενο θερμό αέρα, ο οποίος μεταφέρει την υγρασία που εξατμίζεται, καθώς καίγονται τα χλωρά δάση. Οι πυροσβέστες διηγούνται ότι είδαν ένα από τα σύννεφα αυτά να καταρρέει απότομα, κάτι που μπορεί να συμβεί το σούρουπο, όταν σταματούν τα ανοδικά ρεύματα. Η κατάρρευση δεν αποτελεί θετική εξέλιξη, καθώς δημιουργούνται απότομα ρεύματα αέρος κοντά στο έδαφος αναζωπυρώνοντας εστίες πυρκαγιάς.

Το Ορεγκον είναι μια εξαιρετικά αραιοκατοικημένη πολιτεία, για τον λόγο αυτό η πυρκαγιά έχει καταστρέψει «μόνο» 70 σπίτια και δεν είχε ανθρώπινες απώλειες. Δεν ισχύει το ίδιο, φυσικά, για τα ζώα, τα πουλιά και τους άλλους κατοίκους των αρχέγονων δασών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή