Ο αντισυμβατικός Μπιλ Κλίντον

Ο αντισυμβατικός Μπιλ Κλίντον

Προτίμησε να δει το Λονδίνο σαν τουρίστας και να φάει ινδικό φαγητό παρά να πιει τσάι με τη βασίλισσα

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακρως αντισυμβατικός ήταν ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, όπως φαίνεται από διαβαθμισμένα έγγραφα των βρετανικών εθνικών αρχείων, που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα.

Ο πρόεδρος Κλίντον και η σύζυγός του, Χίλαρι, στην πρώτη τους επίσημη επίσκεψη στο Ηνωμένο Βασίλειο, τον Μάιο του 1997, απέρριψαν την πρόσκληση σε απογευματινό τσάι, επιτομή της «βρετανικότητας», με τη βασίλισσα Ελισάβετ, όπως και το δείπνο στο Τσέκερς, τη θερινή κατοικία του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος προτιμούσε να απολαύσει τη βρετανική πρωτεύουσα «σαν τουρίστας» και να δοκιμάσει τα εδέσματα ενός ινδικού εστιατορίου.

Η βρετανική κυβέρνηση ήθελε να φιλοξενήσει κατά τον πιο αρμόζοντα τρόπο τον πλανητάρχη, προκειμένου να οικοδομηθεί μια καλή σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Βρετανίας. Για αυτό τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, μέσω του πρωθυπουργού, προσκάλεσαν τους Κλίντον σε απογευματινό τσάι με τη βασίλισσα. Ομως οι Κλίντον αρνήθηκαν ευγενικά τονίζοντας ότι «είναι ευγνώμονες για τη βασιλική πρόσκληση», σημείωνε τότε ο προσωπικός γραμματέας τού τότε πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, Φίλιπ Μπάρτον, προσθέτοντας ότι ούτε η πρόσκληση στην πρωθυπουργική θερινή κατοικία Τσέκερς κατάφερε να σαγηνεύσει το προεδρικό ζευγάρι.

Οι επιθυμίες του Μπιλ και της Χίλαρι Κλίντον, αναφέρει το σημείωμα του πρωθυπουργικού γραφείου, ήταν πιο πεζές. «Ηθελε να κάνει τον τουρίστα, να πάει για ψώνια στο Λονδίνο και να δοκιμάσει την ινδική μαγειρική», σημειώνεται.

Στόχος Βρετανών και Αμερικανών αξιωματούχων ήταν να δείξουν στην παγκόσμια κοινότητα «δύο νέους, σοβαρούς και δυναμικούς ηγέτες». Οι Αμερικανοί προτιμούσαν τη διοργάνωση κάποιας δραστηριότητας σε εξωτερικό χώρο, που θα έδινε την ευκαιρία για πολλές φωτογραφίες. Μεταξύ των προτάσεων του Φόρεϊν Οφις –καμία από τις οποίες δεν ευοδώθηκε– ήταν οι δύο ηγέτες να εμφανιστούν παίζοντας μουσική (σαξόφωνο ο Κλίντον και κιθάρα ο Μπλερ) ή να κάνουν τη βόλτα τους στην πλατεία Τραφάλγκαρ και μετά να επισκεφθούν το Spοrts Cafe και να παίξουν ηλεκτρονικά παιχνίδια με τα παιδιά. Τελικά, τα δύο ζευγάρια δείπνησαν στο γαλλικό εστιατόριο Le Pont de la Tour, όπου, όπως φαίνεται από τον λογαριασμό των 298,86 στερλινών, απόλαυσαν ψητή γλώσσα, ιππόγλωσσα, άγριο σολομό και κουνέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή