UNESCO: Αφαιρεί το Λίβερπουλ από τον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς

UNESCO: Αφαιρεί το Λίβερπουλ από τον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς

Το Λίβερπουλ χαρακτηρίστηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το 2004 - Η πόλη είναι μόλις η τρίτη τοποθεσία που αφαιρείται από τον κατάλογο

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βρετανική πόλη Λίβερπουλ αφαιρεί η UNESCO από τον κατάλογο των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, εκτιμώντας ότι νέα κτίρια υπονόμευσαν την ελκυστικότητα που έχουν οι βικτοριανές της αποβάθρες.

Το Λίβερπουλ χαρακτηρίστηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς το 2004. Η πόλη, πατρίδα των Beatles, εντάχθηκε στον κατάλογο κληρονομιάς για τον ρόλο της ως ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του κόσμου κατά τον 18ο και 19ο αιώνα και για την αρχιτεκτονική της ομορφιά.

Η πόλη είναι μόλις η τρίτη τοποθεσία που αφαιρείται από τον κατάλογο. Ύστερα από ψηφοφορία στην Κίνα των μελών της Επιτροπής Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η UNESCO ανακοίνωσε ότι το Λίβερπουλ θα πρέπει να αφαιρεθεί από τον κατάλογο του παγκόσμιου πολιτιστικού οργανισμού.

Η δήμαρχος Λίβερπουλ, Τζοάν Άντερσον, δήλωσε ότι η απόφαση είναι «ακατανόητη». «Είμαι πολύ απογοητευμένη και ανήσυχη από αυτή την απόφαση να αρθεί το καθεστώς Παγκόσμιας Κληρονομιάς του Λίβερπουλ, που έρχεται μία δεκαετία αφότου η UNESCO επισκέφθηκε τελευταία φορά την πόλη», είπε και πρόσθεσε: «Θα συνεργαστούμε με την κυβέρνηση για να εξετάσουμε εάν μπορούσε να υποβάλουμε έφεση».

Τη μεγάλη απογοήτευσή της εξέφρασε και η βρετανική κυβέρνηση. «Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι από αυτή την απόφαση και εκτιμούμε ότι το Λίβερπουλ συνεχίζει να αξίζει το καθεστώς παγκόσμιας κληρονομιάς, δεδομένου του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν οι αποβάθρες στην Ιστορία και γενικότερα στην πόλη», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Τα μόνα άλλα μνημεία που αφαιρέθηκαν στο παρελθόν από τον κατάλογο είναι ένα καταφύγιο άγριας ζωής στο Ομάν, ύστερα από περιστατικά λαθροθηρίας, καθώς και η κοιλάδα του Έλβα στη Δρέσδη της Γερμανίας το 2009, όταν πάνω από το ποτάμι κατασκευάστηκε μια γέφυρα.

Ο χαρακτηρισμός των μνημείων ως πολιτιστική κληρονομιά τους δίνει πρόσβαση σε χρηματοδότηση των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρησή τους, ενώ προβάλλονται σε τουριστικούς οδηγούς σε όλο τον κόσμο.

Το Λίβερπουλ απειλούνταν με διαγραφή από τη λίστα από το 2012, αφού η UNESCO προειδοποίησε ότι νέα κτίρια είχαν αλλάξει τον ορίζοντα της πόλης. Επιπλέον, τα σχέδια για το νέο γήπεδο της ποδοσφαιρικής ομάδας Έβερτον εγκρίθηκαν, παρά τις αντιρρήσεις που είχαν διατυπωθεί.

H UNESCO είχε απευθύνει προειδοποίηση και στην Ιταλία για κυρώσεις, λόγω της παρουσίας μεγάλων κρουαζιερόπλοιων στη Βενετία, με την ιταλική κυβέρνηση να απαγορεύει τελικώς την είσοδό τους στο Κανάλι Τζιουντέκα.

Με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Τελευταίες ειδήσεις

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή