Nord Stream 2: Συμφωνία ΗΠΑ με Γερμανία

Nord Stream 2: Συμφωνία ΗΠΑ με Γερμανία

Δέσμευση για υποστήριξη της Ουκρανίας και κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Σε συμφωνία που θα επιτρέψει τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 κατέληξαν οι ΗΠΑ και η Γερμανία, όπως ανέφεραν χθες πηγές των δύο κυβερνήσεων. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη δέσμευση ότι η Ουκρανία, που παρακάμπτεται από τη λειτουργία του αγωγού, θα υποστηριχθεί, καθώς και απειλές για κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας σε περίπτωση που χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως μέσο εκβιασμού. 

Η συμφωνία απομακρύνει ένα μόνιμο «αγκάθι» στις σχέσεις ΗΠΑ – Γερμανίας και κλείνει το κεφάλαιο της μακροχρόνιας αμερικανικής αντίθεσης στον αγωγό, η οποία δεν είχε επιτύχει να εμποδίσει την κατασκευή του. Ο αγωγός, που διπλασιάζει την ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου που εισάγει η Γερμανία μέσω Βαλτικής, είναι έτοιμος σε ποσοστό 98%. Αναθεωρώντας τη στρατηγική των προκατόχων του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιχείρησε να αποσπάσει τις μεγαλύτερες δυνατές παραχωρήσεις. Οπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, «έχουμε κληρονομήσει πολύ κακά χαρτιά, ας δούμε πώς μπορούμε να τα παίξουμε».

Οι όροι της συμφωνίας προβλέπουν ότι η Γερμανία θα ζητήσει από τη Ρωσία να παρατείνει τουλάχιστον για ακόμη δέκα χρόνια το συμβόλαιο διαμετακόμισης ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, το οποίο λήγει το 2024. Με βάση το συμβόλαιο αυτό, η Ουκρανία κερδίζει ετησίως 3 δισ. ευρώ. Η συμφωνία προβλέπει, επίσης, ότι οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα βοηθήσουν στην εξεύρεση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων ύψους έως 1 δισ. δολαρίων για την πράσινη μετάβαση της Ουκρανίας και τον εκσυγχρονισμό των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών. 

Επίσης, η Γερμανία και οι ΗΠΑ δεσμεύονται να επιβάλουν κυρώσεις και να λάβουν άλλα μέτρα σε περίπτωση που η Ρωσία επιχειρήσει να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο κατά της Ουκρανίας. Το κομμάτι αυτό είναι πιο ασαφές από όσο θα επιθυμούσαν οι επικριτές του αγωγού, που ζητούσαν να υπάρξει αυτόματος μηχανισμός διακοπής της λειτουργίας του Nord Stream 2 στην περίπτωση ρωσικών ενεργειακών εκβιασμών. Η Γερμανίδα καγκελάριος δεν συμφώνησε σε κάτι τέτοιο, τονίζοντας ότι δεν θέλει να πολιτικοποιήσει ένα εμπορικό ζήτημα. 

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες εβδομάδες, ο πρόεδρος Μπάιντεν είχε συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν και είχαν συζητήσει το θέμα του αγωγού. Η Ρωσία υποστηρίζει ότι, ανεξάρτητα από τον Nord Stream, δεν είναι επί της αρχής αντίθετη με την παράταση του συμβολαίου της με την Ουκρανία για μετά το 2024, αρκεί να εξασφαλίσει καλούς όρους. 

Υψηλόβαθμοι Αμερικανοί και Γερμανοί αξιωματούχοι βρέθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε Ουκρανία και Πολωνία εξηγώντας τους όρους της συμφωνίας. Δημοσίευμα της ιστοσελίδας Politico αναφέρει ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα ήθελε να πείσει την ουκρανική να μη «σηκώσει» το ζήτημα της αντίθεσης στον αγωγό στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Πολυάριθμοι βουλευτές και γερουσιαστές υποστηρίζουν την Ουκρανία και η συζήτηση του θέματος στο Κογκρέσο θα μπορούσε να αποδειχθεί θυελλώδης. Ο Λευκός Οίκος θέλει να πείσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι η αντίθεση στον αγωγό δεν έχει πλέον νόημα και το Κίεβο πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές του στα ανταλλάγματα που μπορεί να λάβει. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή