ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Όμηρος της μετάλλαξης «Δέλτα» η παγκόσμια κοινότητα

Μειωμένη η αποτελεσματικότητα του Johnson & Johnson έναντι και της «Λ»

Κορωνοϊός: Όμηρος της μετάλλαξης «Δέλτα» η παγκόσμια κοινότητα

Την πλήρη επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα» το επόμενο διάστημα προέβλεψε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εκτιμώντας ότι αν η διασπορά της συνεχιστεί με τη σημερινή ταχύτητα, το παγκόσμιο σύνολο κρουσμάτων κορωνοϊού θα υπερβεί τα 200 εκατομμύρια εντός των επόμενων τριών εβδομάδων. 

Στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι νέες λοιμώξεις εμφανίζουν αύξηση κατά 21%. 

Στη Γαλλία η «Δέλτα» ήδη προκαλεί τη συντριπτική πλειονότητα των νέων κρουσμάτων. Xθες άρχισε η επίδειξη εμβολιαστικού πιστοποιητικού βεβαίωσης νόσησης ή αρνητικού τεστ για την είσοδο σε μουσεία, κινηματογράφους και χώρους με άνω των 50 ατόμων. Το μέτρο αναμένεται να  εφαρμοστεί τον Αύγουστο και σε άλλους χώρους, όπως εστιατόρια, καφέ και εμπορικά κέντρα. Εξαιτίας των αντιδράσεων που προκάλεσε το μέτρο, η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε σε κάποιες ήπιες αλλαγές.

Εκτίναξη των λοιμώξεων και στην Ιταλία. Οι ξέφρενοι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του Euro 2020 πυροδότησαν πενταπλασιασμό των κρουσμάτων στη Ρώμη μέσα σε εννιά ημέρες.

Επί ξυρού ακμής βρίσκεται και η Βρετανία όπου έχουν αρθεί από την αρχή της εβδομάδας οι περιορισμοί. Επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης προειδοποίησαν χθες ότι κάποια μέτρα, όπως η τηλεργασία και η υποχρέωση μάσκας, πιθανώς να επιστρέψουν σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες, αν η εξάπλωση της πανδημίας συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, ασκώντας πίεση στα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα, πυρ ομαδόν δέχεται ο Μπόρις Τζόνσον για την εξαγγελία του σχετικά με την ανάγκη επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού  για την είσοδο στα νυχτερινά κέντρα. Σαράντα βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ανακοίνωσαν ότι θα την καταψηφίσουν. 

Στο στόχαστρο της «Δέλτα» βρέθηκε και ο Λευκός Οίκος, αλλά και το Κογκρέσο των ΗΠΑ, με αρκετές λοιμώξεις μεταξύ του προσωπικού τους, παρότι όλοι είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Η μετάλλαξη «Δέλτα», άλλωστε, προκαλεί το 83% των νέων λοιμώξεων στις ΗΠΑ. Στοιχεία που αποτυπώνουν την καταστροφική πορεία της COVID στη χώρα δείχνουν ότι το προσδόκιμο ζωής των Αμερικανών την περασμένη χρονιά μειώθηκε κατά 1,8 έτη. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μείωσή του στις ΗΠΑ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.  

Τέλος, μειωμένη είναι η αποτελεσματικότητα του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson έναντι των νεότερων μεταλλάξεων, όπως είναι η «Δέλτα» και η «Λάμδα». Αυτό αποδείχθηκε από εργαστηριακά πειράματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, για ενίσχυση της προστασίας έναντι της COVID, τα περίπου 13 εκατομμύρια Αμερικανών που έκαναν το μονοδοσικό εμβόλιο, πιθανώς να χρειαστεί να κάνουν και δεύτερη δόση, ιδανικά με κάποιο από τα εμβόλια mRNA, δηλαδή των σκευασμάτων Pfizer/BioNTech ή Moderna.