Κορωνοϊός: Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για «πολιτικοποίηση της πανδημίας»

Κορωνοϊός: Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για «πολιτικοποίηση της πανδημίας»

Κρατική εφημερίδα ζητεί διερεύνηση τυχόν σύνδεσης της πανδημίας με βιοχημική ερευνητική βάση του αμερικανικού στρατού

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πεδίο σκληρής διεθνούς αντιπαράθεσης έχει αναχθεί το ζήτημα της διερεύνησης της προέλευσης του κορωνοϊού, με την Ουάσιγκτον να αρνείται προς το παρόν να αποκλείσει τη θεωρία συνωμοσίας που καλλιέργησε και ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ περί διαρροής του ιού από κινεζικό εργαστήριο, και το Πεκίνο να κατηγορεί τις ΗΠΑ για πολιτικοποίηση της πανδημίας.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζητήσει τη δυνατότητα πρόσβασης για πιο ενδελεχή έρευνα στα στοιχεία περί της εμφάνισης και εξάπλωσης του κορωνοϊού στα τέλη του 2019 στην Κίνα (όχι μόνο στη Γουχάν), θεωρώντας ότι το πόρισμα της πρώτης επιτόπιας έρευνας την άνοιξη του 2021 ήταν ανεπαρκές καθώς δεν προσέφερε τις απαντήσεις που χρειάζεται η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και θα βοηθήσουν στην αποτροπή άλλης πανδημίας.

Παράλληλα οι μυστικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ διαφωνούν κατά πόσον υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν τη για πολλούς θεωρία συνωμοσίας ότι εκούσια ή ακούσια διέρρευσε από το εργαστήριο της Γουχάν ο κορωνοϊός.

Την Πέμπτη το Πεκίνο είπε ότι όχι μόνο είναι άσκοπο να σπαταληθεί ενέργεια για τη διερεύνηση μιας τέτοιας θεωρίας, αρνούμενο σχετικό αίτημα του ΠΟΥ, αλλά και πέταξε ξανά το μπαλάκι στο απέναντι τερέν, λέγοντας ότι οι έρευνες θα πρέπει να εστιάσουν και σε άλλες χώρες και περιφέρειες, ιδίως εκεί όπου υπάρχουν αυξημένοι πληθυσμοί νυχτερίδων (το ζώο που φέρεται να είναι ο γεννήτορας του κορωνοϊού).

Διαβάστε επίσης:

Σε κύριο άρθρο της η μεγάλη αγγλόφωνη εφημερίδα του Πεκίνου China Daily κατηγορεί την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι «πολιτικοποιώντας την πανδημία, η μοναδική υπερδύναμη στον κόσμο καθιστά σαφές ότι δεν έχει την παραμικρή πρόθεση να ενώσει τις προσπάθειές της με τον υπόλοιπο κόσμο. Αντιθέτως επιθυμεί να δημιουργήσει κλίκες διά του “διαίρει και βασίλευε”. Μέσω πολιτικών υπολογισμών, σαμποτάρει την παγκόσμια αλληλεγγύη στον αγώνα κατά του ιού, πολιτικοποιώντας την πανδημία και τις προσπάθειες ανίχνευσης της προέλευσής της».

Υπογραμμίζει μάλιστα αυτό που επισημαίνει και στην επίσημη γραμμή του το Πεκίνο, στηριζόμενη σε στοιχεία που έχουν προκαλέσει απορίες σε πολλές χώρες του κόσμου, ότι δηλαδή «υπάρχει αυξανόμενος όγκων στοιχείων ότι ο ιός κυκλοφορούσε σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, Ιταλίας και Ισπανίας, πολύ πριν εντοπιστεί το ξέσπασμα με τις πνευμονικές μολύνσεις άγνωστης [τότε] αιτίας στη Γουχάν».

Η Κίνα φτάνει μάλιστα να ισχυριστεί διά της αγγλόφωνης εφημερίδας ότι οι έρευνες θα πρέπει μεταξύ άλλων να επικεντρωθούν και στην «πιθανή διασύνδεση της πανδημίας της Covid-19 με τη βιοχημική ερευνητική βάση του αμερικανικού στρατού στο Φορτ Ντέτρικ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή