ΚΟΣΜΟΣ

Η Νορβηγία θυμάται και μάχεται το μίσος

i-norvigia-thymatai-kai-machetai-to-misos-561442960

ΟΥΤΟΓΙΑ. Οι καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν χθες πένθιμες σε όλη τη Νορβηγία, καθώς η πρωθυπουργός κάλεσε τη χώρα να σταθεί ενάντια στο μίσος που οδήγησε τον δεξιό εξτρεμιστή Αντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ να πραγματοποιήσει, πριν από μία δεκαετία, τρομοκρατικές επιθέσεις που άφησαν 77 ανθρώπους νεκρούς. Στις 22 Ιουλίου 2011, ο ακροδεξιός εξτρεμιστής πυροδότησε μια βόμβα κοντά στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης στο Οσλο, σκοτώνοντας 8 άτομα, πριν ανοίξει πυρ σε κατασκήνωση για νέους της Αριστεράς στο νησί Ουτόγια, σκοτώνοντας άλλους 69. 

Μιλώντας στους επιζώντες και συγγενείς των θυμάτων κατά τη δεκαετή επέτειο των επιθέσεων, η πρωθυπουργός Ερνα Σόλμπεργκ προέτρεψε τους συμπολίτες της σε συμπόνια και ανεκτικότητα. «Πρέπει να αντισταθούμε στο μίσος», δήλωσε σε ομιλία της κοντά στον τόπο της πρώτης επίθεσης. Η Σόλμπεργκ πρόσθεσε ότι η Νορβηγία έχει κάνει πολλά την τελευταία δεκαετία για τη βελτίωση της ασφάλειας και την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού. Η σκανδιναβική χώρα δεν είχε γνωρίσει εξτρεμιστικές επιθέσεις και βία μέχρι τα τραγικά γεγονότα στις 22 Ιουλίου 2011. 

Ψυχολογικά τραύματα

Για πολλούς από τους επιζώντες το ψυχολογικό τραύμα παραμένει μια ανοιχτή πληγή. Το ένα τρίτο εξακολουθεί να υποφέρει από μεγάλες ψυχολογικές διαταραχές, όπως μετατραυματικό στρες, άγχος και κατάθλιψη, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Νορβηγικού Κέντρου Βίας και Μελετών Τραυματικού Στρες. Το 2012 ο Μπρέιβικ, ο οποίος είναι τώρα 42 ετών, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 21 ετών. Η ποινή του μπορεί να παραταθεί επ’ αόριστον και πιθανότατα θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του στη φυλακή. Οι επιθέσεις του Μπρέιβικ αποτελούν τις πιο βίαιες στη μεταπολεμική ιστορία της Νορβηγίας.