Φαραωνική έπαυλη στο κεντρικό Λονδίνο για Κινέζο μεγιστάνα

Φαραωνική έπαυλη στο κεντρικό Λονδίνο για Κινέζο μεγιστάνα

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πράσινο φως έδωσε η πολεοδομία του Λονδίνου στον Κινέζο δισεκατομμυριούχο Τσιουνγκ Τσουνγκ Κιου προκειμένου να ανοικοδομήσει τα ιδιωτικά του ανάκτορα στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας. Το σύγχρονο παλάτι, οκτώ ορόφων και συνολικής έκτασης 5.760 τετραγωνικών μέτρων, θα έχει εκπληκτική θέα στο Χάιντ Παρκ. Ειδικότερα, το δημοτικό συμβούλιο του Ουεστμίνστερ επέτρεψε στον μεγιστάνα, ο οποίος έχει έδρα το Χονγκ Κονγκ και δραστηριοποιείται στον τομέα των ακινήτων, να κατεδαφίσει μερικώς και να ανοικοδομήσει το κτίριο της 2-8 Α΄ Ρούτλαντ Γκέιτ, στο Νάιτσμπριτζ, προκειμένου να δημιουργήσει τη νέα κατοικία της οικογένειας.

Ειδικοί της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι η κατοικία όταν ανακαινιστεί θα υπερβαίνει σε αξία τα 582 εκατ. ευρώ. Προηγούμενος ιδιοκτήτης του ακινήτου ήταν ο διάδοχος του σαουδαραβικού θρόνου, πρίγκιπας Ναγιέφ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, ο οποίος απεβίωσε το 2011. Οι κληρονόμοι του πούλησαν στον Τσιουνγκ την κατοικία με τα 35 δωμάτια έναντι 222,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας την ακριβότερη πώληση στην ιστορία του Λονδίνου.
Η απόφαση της δημοτικής αρχής να δώσει άδεια για την εκπόνηση του φαραωνικού έργου ελήφθη δύο μήνες αφού απαγορεύτηκε η κατασκευή μεγαθηρίων στην περιοχή του Ουεστμίνστερ, που αποτελεί επιλογή των πάμπλουτων και των ολιγαρχών από όλο τον κόσμο, προκειμένου να εξασφαλιστεί χώρος για την ανοικοδόμηση οικονομικότερων κατοικιών. 

Εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου δήλωσε ότι ήταν αδύνατο να εμποδιστεί η ανοικοδόμηση της υπερπολυτελούς κατοικίας, αφού ο χώρος ήταν και στο παρελθόν μεμονωμένη κατοικία και οι πολεοδομικοί κανόνες επιτρέπουν τις ανακαινίσεις και μετατροπές. Ο εκπρόσωπος, επίσης, τόνισε ότι «φέτος το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την απαγόρευση ανοικοδόμησης κατοικιών με έκταση μεγαλύτερη των 200 τ.μ. Το μέτρο αυτό, ωστόσο, δεν ισχύει για την ανακατασκευή των υπαρχόντων μεγάρων».

Στην αίτηση οικοδομικής άδειας ο Τσιουνγκ ανέφερε ότι το ακίνητο βρισκόταν σε κακή κατάσταση και ότι στόχος του είναι να το ανακαινίσει και να το μετατρέψει, ώστε να γίνει μια άνετη κατοικία για την οικογένεια. Το κτίριο βρίσκεται νότια των κήπων του Κένσινγκτον και τα 68 από τα 115 παράθυρά του έχουν θέα το πάρκο. Το εσωτερικό σχεδιάστηκε από τον διάσημο Γάλλο σχεδιαστή Αλμπέρτο Πίντο. 

Η περιουσία του Κινέζου μεγιστάνα, που είναι γνωστός στους φίλους του απλά ως Σι Κέι, ανέρχεται σε 1,17 έως 1,75 δισ. ευρώ. Το 2017 η εταιρεία του αγόρασε ουρανοξύστη στο Σίτι, που είναι γνωστός ως «ξύστης τυριού», έναντι 1,17 δισ. ευρώ. Οπως φαίνεται από την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, τα ανάκτορα του Κινέζου δισεκατομμυριούχου θα έχουν αίθουσα χορού με ύψος τριών ορόφων και διώροφο υπόγειο γκαράζ όπου θα τοποθετηθεί η συλλογή των ακριβών αυτοκινήτων του. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή