Στις ανατολικές ΗΠΑ καπνός από τις δυτικές

Στις ανατολικές ΗΠΑ καπνός από τις δυτικές

Το Ορεγκον καίγεται και η Νέα Υόρκη εισπνέει τον καπνό, η κεντρική Κίνα πλημμύρισε και η Γερμανία συζητάει μέτρα για τον περιορισμό των ρύπων

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

NEA ΥΟΡΚΗ. Ο καπνός από τις πυρκαγιές των δυτικών ΗΠΑ και του δυτικού Καναδά διέσχισε τις ΗΠΑ και γίνεται αισθητός στο επίπεδο του εδάφους σε ένα μεγάλο κομμάτι της ανατολικής ακτής. Οι ειδικοί προειδοποιούν τα άτομα που πάσχουν από άσθμα να αποφεύγουν την άσκηση στο ύπαιθρο παρότι δεν βρίσκονται κοντά στις εστίες των πυρκαγιών.

Η μεγαλύτερη από τις πυρκαγιές, στο Ορεγκον, καίει από τις 6 Ιουλίου. Τις τελευταίες ημέρες η πυρκαγιά έχει σταματήσει να επιδεικνύει αυτό που οι πυροσβέστες ονομάζουν «ακραία συμπεριφορά», δίνοντας ελπίδες ότι μπορεί να επίκειται η κατάσβεσή της. Στη μάχη με τη φωτιά έχουν ριχτεί περισσότεροι από 2.300 πυροσβέστες από 30 πολιτείες των ΗΠΑ.

Εν τω μεταξύ, στην κεντρική Κίνα, όπου στις αρχές της εβδομάδας έπεσαν 64 εκατοστά βροχής, ο απολογισμός των νεκρών έφθασε τους 51, ενώ οκτώ άτομα εξακολουθούν να αγνοούνται. Οι ζημιές στις υποδομές της πόλης Ζενγκζού, όπου πλημμύρισε ο υπόγειος σιδηρόδρομος, υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα 10 δισ. δολάρια. Η υπηρεσία διαχείρισης του σιδηροδρόμου δέχθηκε κριτική για ολιγωρία, ενώ το Πεκίνο ζήτησε από όλες τις τοπικές αρχές να ελέγξουν την ανθεκτικότητα των συγκοινωνιακών υποδομών σε περιπτώσεις πλημμύρας. Τρεις μέρες μετά την καταστροφή, οι ανάγκες σε βασικά αγαθά ήταν τεράστιες. «Ξεκινάμε στις 8 το πρωί και τελειώνουμε στις 2 τα ξημερώματα», λέει ο 34χρονος εθελοντής Λι Κούι. «Σταματάμε μόνο για μεσημεριανό και τουαλέτα». Ερωτηθείς αν έχει εξαντληθεί, απαντάει «ναι, αλλά σε σύγκριση με αυτούς που είναι παγιδευμένοι… γι’ αυτούς πρέπει να είναι χειρότερα». Ο οδηγός εκσκαφέα Ζου Σιαοζόγκ διηγείται ότι διέσωσε μία μητέρα με τα δύο μικρά παιδιά της. «Εκλαιγε», λέει. «Μου ήρθε κι εμένα να βάλω τα κλάματα».

Μέτρα στη Γερμανία

Στη Γερμανία, οι τρομακτικές πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας οδηγούν την κυβέρνηση σε λήψη σκληρότερων μέτρων για τον περιορισμό των ρύπων που αποσταθεροποιούν το κλίμα του πλανήτη. Μεταξύ των μέτρων που εξετάζει η υπουργός Περιβάλλοντος είναι η απαγόρευση της τοποθέτησης νέων καυστήρων φυσικού αερίου στα κτίρια από το 2026. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή