ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Χαμενεΐ δήλωσε χθες ότι δεν κατηγορεί τους διαδηλωτές που έχουν βγει στους δρόμους στην επαρχία Κουζεστάν. Το αραβόφωνο και πλούσιο σε υδρογονάνθρακες Κουζεστάν μαστίζεται από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων πέντε δεκαετιών, η οποία έχει προξενήσει έντονη λειψυδρία.
Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις διαδηλώσεις, οι οποίες ξεκίνησαν στις 15 Ιουλίου. «Ο κόσμος έδειξε τη δυσαρέσκειά του, αλλά δεν μπορούμε να παραπονεθούμε γιατί το θέμα του νερού στο θερμό κλίμα του Κουζεστάν δεν είναι μικρό ζήτημα», είπε ο Χαμενεΐ σύμφωνα με το πρακτορείο Φαρς. Παράλληλα, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν κατηγόρησε τους εχθρούς της χώρας του ότι προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση. Ο Χαμενεΐ επαίνεσε τους κατοίκους της επαρχίας για την πίστη τους στο Ιράν στη διάρκεια του πολέμου με το Ιράκ, το 1980-1988, και προσέθεσε ότι «ο κόσμος δεν πρέπει να έχει προβλήματα».
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικά πυρά. «Η χρήση πραγματικών πυρών εναντίον άοπλων διαδηλωτών που δεν θέτουν σε κίνδυνο ζωές είναι τρομακτική», ανέφερε ανακοίνωση της οργάνωσης. Ο πατέρας του πρώτου από τους νεκρούς δήλωσε ότι ο γιος του σκοτώθηκε από σφαίρα που είχαν ρίξει διαδηλωτές, ενώ τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης παρουσίασαν βίντεο στα οποία κάποιοι διαδηλωτές κρατούν όπλα. Ο δεύτερος νεκρός είναι αστυνομικός. Η πληροφόρηση για τα συμβάντα δεν είναι πλήρης, καθώς σε κάποιες περιοχές οι Αρχές έχουν κόψει τις υπηρεσίες Ιντερνετ για κινητά τηλέφωνα, διατηρώντας ωστόσο την παροχή στις οικιακές συνδέσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία NetBlocks, η ανάλυση των διακοπών «συμβαδίζει με την εικόνα ενός τοπικού κλεισίματος του Ιντερνετ με στόχο τον έλεγχο των διαδηλώσεων».
Στις μεγάλες διαδηλώσεις του Νοεμβρίου 2019, στις οποίες είχαν χάσει τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι, οι ιρανικές αρχές είχαν διακόψει πλήρως τις υπηρεσίες Ιντερνετ σε όλη τη χώρα.
Τώρα, στο Κουζεστάν «η παρατεταμένη ξηρασία και η άνοδος της θερμοκρασίας εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, σε συνδυασμό με χρόνια κακοδιαχείριση φυσικών πόρων και έλλειψη σχεδιασμού, έχουν μετατρέψει τη λειψυδρία σε εκκολαπτήριο διαδηλώσεων και απρόβλεπτων βίαιων αναταραχών», σημείωσαν οι «Τάιμς» της Νέας Υόρκης.