Μόνο οι εμβολιασμοί θα δείξουν την έξοδο από την πανδημία

Μόνο οι εμβολιασμοί θα δείξουν την έξοδο από την πανδημία

Εκτιμήσεις Γάλλων επιστημόνων για επιστροφή στην ομαλή καθημερινότητα το 2023

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης «Δέλτα» και η ταχύτητα μετάδοσής της γεννάει αμφιβολίες για τη δυνατότητα επιστροφής στην πλήρη ομαλότητα τους επόμενους μήνες, εφόσον δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Αυτήν την άποψη συμμερίζεται και ο επιστημονικός σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης για την πανδημία, Ζαν-Φρανσουά Ντελφρεσί. 

Οπως τόνισε χθες, οφείλουμε να κάνουμε υπομονή μέχρι την επόμενη χρονιά ή ακόμα και το 2023 για να επανέλθουμε στον γνωστό τρόπο ζωής, υπό τον όρο, βέβαια, ότι δεν θα εμφανισθούν νέες και πιο επικίνδυνες μεταλλάξεις, που θα διαταράξουν τις ευαίσθητες ισορροπίες. Καθώς οι Γάλλοι ειδικοί αναμένουν επιδείνωση της κατάστασης κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών και ιδιαίτερα με την έλευση του χειμώνα, δεν αποκλείουν τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων ώστε να αναχαιτισθεί το πανδημικό κύμα. 

Την πεποίθηση ότι οι εμβολιασμοί είναι μονόδρομος διατύπωσε, άλλωστε, και ο δρ Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη. Οπως επισήμανε, μόνο η επιτάχυνση και ενίσχυση των εμβολιαστικών προγραμμάτων θα μας επιτρέψει να προσεγγίσουμε την έξοδο από την πανδημία. Αυτό, ωστόσο, δεν πρέπει να επιτευχθεί με μέτρα εξαναγκασμού. 

«Για τον ΠΟΥ, οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί δεν πρέπει να είναι πρώτη επιλογή των κυβερνήσεων. Πρέπει αρχικά να κατανοήσουμε τι σκέπτονται οι αρνητές των εμβολίων, ποιες είναι οι αντιλήψεις τους και να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τις κοινότητες που διστάζουν να εμβολιασθούν. Διαθέτουμε την εμπειρία για να πείσουμε και να επηρεάσουμε τις αποφάσεις των σκεπτικιστών μέσω του διαλόγου», κατέληξε ο δρ Κλούγκε. 
Τα κρούσματα μπορεί να αυξάνονται, αλλά πολλαπλασιάζονται και τα όπλα κατά του κορωνοϊού. Χθες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) πρότεινε την έγκριση του εμβολίου της Moderna για παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. 

Στην Ασία έχει μετατοπιστεί το νέο επίκεντρο της πανδημίας. Η Μαλαισία κατέγραψε χθες τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων λοιμώξεων από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, ενώ στη γειτονική της Ινδονησία η χθεσινή ήταν «μαύρη μέρα», με ρεκόρ ημερήσιων θανάτων, καθώς έφθασαν τους 1.566.

Στο Βιετνάμ αποφασίστηκε η παράταση του σκληρού lockdown στην πόλη Χο Τσι Μιν έως την 1η Αυγούστου, ενώ στην Φιλιππίνες εκπρόσωπος του προέδρου Ροντρίγκο Ντουτέρτε ανακοίνωσε χθες απαγόρευση εξόδου από τα σπίτια των παιδιών ηλικίας πέντε έως επτά ετών στην πρωτεύουσα Μανίλα, επετράπη όμως η είσοδος στη χώρα ταξιδιωτών από τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη. 

Σε κατάσταση «εκτάκτου εθνικής ανάγκης» τέθηκε η πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλλίας στην Αυστραλία εξαιτίας της συνεχιζόμενης διασποράς της μετάλλαξης «Δέλτα» στην κοινότητα, με πολλά κρούσματα να καταγράφονται σε εργαζομένους φαρμακείων και σούπερ μάρκετ, παρότι η πρωτεύουσα Σίδνεϊ βρίσκεται σε καθεστώς σκληρού lockdown. Συνέπεια της έξαρσης της πανδημίας στην Αυστραλία υπήρξε η χθεσινή κατάργηση της «ασφαλούς ταξιδιωτικής φυσαλίδας» με τη Νέα Ζηλανδία, που επέτρεπε τη μετακίνηση μεταξύ των δύο χωρών χωρίς ανάγκη καραντίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή