«Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό»

«Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορωνοϊό»

Αλλάζουν τακτική πολλές χώρες

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενάμιση χρόνο μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού, οι κυβερνήσεις στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική ενθαρρύνουν τους πολίτες να επιστρέψουν στην καθημερινή τους ρουτίνα και σε μια νέα κανονικότητα, στην οποία οι συγκοινωνίες, τα γραφεία, τα εστιατόρια και τα αεροδρόμια είναι και πάλι γεμάτα. Το σύνθημα είναι για όλους το ίδιο: πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι οι στρατηγικές εξόδου από την πανδημία μπορεί να είναι πρόωρες. Η εμφάνιση πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων σημαίνει ότι ακόμη και τα πλούσια έθνη με άφθονα εμβόλια παραμένουν ευάλωτα, ενώ χώρες όπως η Αυστραλία, που έκλεισαν τα σύνορά τους, μαθαίνουν ότι δεν μπορούν να κρατήσουν έξω τον ιό και επανεξετάζουν τις πολιτικές τους.

Οι αξιωματούχοι αρχίζουν πλέον να δέχονται ότι η άρση των lockdowns και των περιορισμών είναι απαραίτητο μέρος της ανάκαμψης. Στη Σιγκαπούρη, όπου το 49% του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, ανακοίνωσαν σχέδια για τη σταδιακή άρση των περιορισμών και την εγκαθίδρυση μιας νέας κανονικότητας. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την έμφαση σε νέα στοιχεία: τον αριθμό των ατόμων που αρρωσταίνουν σοβαρά, πόσα χρειάζονται εντατική φροντίδα και πόσα πρέπει να διασωληνώνονται, αντί για τα μέχρι τώρα στατιστικά των νέων λοιμώξεων. Τα μέτρα αυτά όμως ήδη δοκιμάζονται. Τα κρούσματα έχουν εξαπλωθεί και την Τρίτη ανακοινώθηκαν αυστηρότερα μέτρα. 

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πλήρως τα πολύμηνα συμπτώματα της long COVID-19 που αντιμετωπίζουν χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι έχουν μολυνθεί. Είναι επίσης αβέβαιοι για τη διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια και πόσο καλά προστατεύουν από τις μεταλλάξεις. Μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αύξηση των κρουσμάτων, δίνοντας στον ιό μεγαλύτερη ευκαιρία να αναπαραχθεί γρήγορα, γεγονός που αυξάνει τους κινδύνους εμφάνισης περισσότερων μεταλλάξεων. Σύμφωνα με το Our World in Data, μόνο το 1% των ανθρώπων σε χώρες με χαμηλό εισόδημα έχουν εμβολιαστεί.

Στις ΗΠΑ, οι συνθήκες διαφέρουν από πολιτεία σε πολιτεία. Πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη, που έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, απαιτούν οι ανεμβολίαστοι να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, ενώ άλλες, όπως η Αλαμπάμα και το Αϊντάχο, έχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, αλλά δεν έχουν υποχρεωτική χρήση μάσκας. Σε μέρη όπου τα εμβόλια είναι ευρέως διαθέσιμα, οι χώρες βασίζονται στα προγράμματα εμβολιασμού ως εξιτήριο από την πανδημία και για τη διατήρηση των νοσηλευομένων και των θανάτων σε χαμηλά επίπεδα. Οι Γερμανοί που εμβολιάστηκαν πλήρως τους τελευταίους έξι μήνες μπορούν να γευματίσουν σε εσωτερικούς χώρους σε εστιατόρια χωρίς να επιδείξουν αρνητικό rapid test, να συναντηθούν χωρίς περιορισμούς και να ταξιδέψουν χωρίς καραντίνα 14 ημερών. Η Αγγλία, η οποία εμβολίασε σχεδόν όλους τους πιο ευάλωτους κατοίκους της, τη Δευτέρα εξάλειψε σχεδόν όλους τους περιορισμούς παρά την αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης «Δέλτα», ιδιαίτερα στους νέους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή